Vona Gábor teljesen kivonul a politikából

MNO Belföld   2018. április 09. , 19:51

A pártelnökségről már vasárnap éjjel lemondott Vona Gábor, a Jobbik első embere, de hétfőn este bejelentette azt is, hogy nem indul a következő elnökválasztáson, és nem veszi át a parlamenti mandátumát sem. Vona ezt a Jobbik elnökségi ülése után, a saját Facebook-oldalán jelentette be.

„A 2018-as választási eredményért a Jobbik miniszterelnök-jelöltjeként egyszemélyi felelősséget vállaltam. Mivel a választási győzelem nem valósult meg, tartottam a szavam” – írta Vona Gábor, s azt ígérte: mindent meg fog tenni azért, hogy a Jobbik közössége még erősebbé váljon, de tizenkét év után nem elnökként.

Megköszönte a támogatást annak a több mint egymillió embernek, aki a pártra szavazott. Nekik azt ígérte: a Fidesz kétharmada ellenére is folytatják a küzdelmet egy biztonságos, élhető, szabad és igazságos Magyarországért.

Vona már korábban kilátásba helyezte, hogy lemond, ha nem a Jobbik nyeri a választást. Vasárnap éjjel az eredmények ismeretében fel is ajánlotta a lemondását. A jelek szerint a párton belül számítottak rá, Toroczkai László alelnök hétfőn a Facebook-oldalán azt írta: „Vona Gábor megbukott, de a Jobbik él. Ha azonban Vona Gábor úgy gondolja, hogy nem végleg bukott meg, s a lemondás is csak látszólagos lesz, azzal kivégzi a Jobbikot.”

Sneider Tamás, a párt másik alelnöke erre nyílt levelében azt üzente párttársának: a mostani helyzetben az, hogy a nyilvánosság előtt üzenget, „bajtársiatlan dolog”. Sneider szerint ma sokan csalódottak: „Hiába szavaztak közel kétszázezerrel többen a Jobbik jelöltjeire, hiába váltunk egyértelműen a legerősebb ellenzéki néppárttá, mégis sokan sírnak.”