Vona: a Jobbik megállítaná a korrupciót

alfahir.hu   2018. március 13. , 12:00

A Jobbik megállítaná a korrupciót, rendbe tenné az egészségügyet és igazságos nyugdíjrendszert alakítana ki – jelentette ki Vona Gábor kedden a békési piacon. A Kósa Lajoshoz köthető legújabb korrupciós botrányról is szót ejtett.

A Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje kifejtette: pártja nem bontaná le a kerítést, ahogyan azt a kormánypártok óriásplakátokon hirdetik, hiszen ők már 2014-ben javasolták a felállítását. Sőt, önálló határőrséget is telepítenének mellé.

– Nem telepítenének - még kötvényekkel sem - migránsokat az országba, ugyanis az egy hitel valójában, "amit önöknek kell majd visszafizetni" – mondta. A Jobbik elnöke szerint Magyarország legsúlyosabb problémája nem a be-, hanem a kivándorlás, de ez "a kormányt nem is érdekli".

Vona Gábor szerint ahhoz, hogy öt éven belül ne omoljon össze a háziorvosi rendszer, 250-300 új háziorvosra lenne szükség évente, ezzel szemben 2016-ban 120-an tettek ilyen szakvizsgát. Az országban 303 üres háziorvosi körzet van, amely 400 ezer ember ellátásáért felelne.

A nyugdíjrendszert úgy tennék igazságossá - folytatta a Jobbik elnöke -, hogy a kis- és közepes nyugdíjakat magasabb összeggel emelnék, és lehetővé tennék a férfiak számára is 40 évnyi munkaviszony után a nyugdíjba vonulás lehetőségét.

Arról is szólt, hogy kormányra kerülésük esetén véget vetnének a korrupciónak, új legfőbb ügyészt neveznének ki, román mintára korrupcióellenes ügyészséget hoznának létre, csatlakoznának az Európai Ügyészséghez, eltörölnék a mentelmi jogot és az elévülési időt, vagyonosodási vizsgálatot indítanának a képviselők ellen és feloldanák a titkosításokat.

Mint mondta, a legújabb korrupciós botrány Kósa Lajos tárca nélküli miniszterhez kötődik, aki a hírek szerint "4,3 milliárd eurónyi pénzt kezelt egy titokzatos megbízó megbízásából".

Ha Békés megyében nettó 200 ezret keresnének az emberek havonta, akkor is 500 ezer évig kellene dolgozni ennyi pénzért – jelentette ki.

Vona Gábor a Facebook-oldalán is reagált a Kósa-botrányra:

„Kósa Lajos annyi pénzt kezelt, hogy az útvonalat 20 ezresekkel kirakva eljuthatna Tokióig! Orbán Viktor miniszterére 4353 millió (!) eurót (!) bízott egy titokzatos magánszemély. Ez a magyar egészségügy éves költségvetésének fele! Aki havonta nettó 200 ezer forintot keres, annak 500 ezer évig kellene ennyi pénzért dolgoznia! Ki lehet ez a nagylelkű ember? Honnan ez a rengeteg pénz? Vajon kinek a pénztárosa Kósa Lajos?” – tette fel a kérdéseit a Facebookon a Jobbik miniszterelnök-jelöltje.

A politikus szerint, ha az április 8-i választáson magas lesz a részvétel, akkor kormányváltás lesz.

Samu Tamás Gergő, a békési 2. számú választókerület jobbikos országgyűlési képviselőjelöltje szerint az elmúlt 28 évben a politika magára hagyta Békést, amely így a megyék között az utolsó helyek egyikén áll mind az elvándorlás, mind az utak állapotát, illetve a jövedelmeket tekintve.

Kétszer, háromszor annyi pénz jutna az utakra, ha nem lenne korrupció - fogalmazott.

Megjegyezte, tíz év alatt 10 százalékkal csökkent a megye lakossága, miközben az egészségügyben "több száz napos várólisták vannak".