Van, ahol már nagyon ciki fideszesnek lenni

168 óra   2017. november 14. , 14:21

Mindössze két apró részlet nem derül ki az EP-alelnöknek készülő Járóka Lívia brüsszeli kampányleveléből: hogy fideszes és hogy magyar. Van, ahol manapság ez nem veszi olyan jól ki magát...

Szerdán fél egykor szavaz az Európai Parlament (EP) két megüresedett alelnöki posztjáról az uniós testület, így nem is csoda, hogy az egyik ilyen helyre jelölt képviselő is támogatásért kampányol. Miután kiderült, hogy Járóka Líviát, a Fidesz EP-képviselőjét jelölte az uniós parlament egyik megüresedett alelnöki posztjára az Európai Néppárt (EPP), a Pelczné Gáll Ildikót váltó Járóka levelet küldött valamennyi képviselőtársának.

A 168 Óra birtokába került dokumentumban az EP-képviselő nyíltan és őszintén megjelöli célját: támogatást kér ahhoz, hogy a 751 tagot számláló EP megválassza a tisztségre. Ezután hosszasan és részletesen beszámol eddigi pályafutásáról és tevékenységeiről. Járóka 2004-ben, a képviselő-testület első roma származású tagjaként került be az EP-be, ahol két ciklust töltött el, majd 2014-ben kikerült onnan, és idén szeptemberben ülhetett vissza. Sok-sok más projekt mellett nevéhez fűződik a 2011-es Európai Roma Stratégiáról szóló parlamenti állásfoglalás kidolgozása, amelynek elfogadása a soros magyar uniós elnökség egyik legfontosabb eseménye volt. Ám erről, ahogyan a magyar elnökségről, Járóka hallgat a levélben.

Ahogyan egyetlenegyszer sem szerepel hazája, Magyarország vagy akár csak a Fidesz neve az írásban. Még a szignóban sem.

Járóka Líviát, aki 2006-ban megkapta az év képviselője díjat az igazságosság és alapvető jogok kategóriában, 2014-ben nem jelölte újra a pártja, a Fidesz. Csak idén szeptemberben kapott „mandátumot”, az Európai Számvevőszék tagjának kinevezett Peczné Gáll Ildikó távozásával megüresedett EP-képviselői helyét ugyanis a kormánypárt neki adta.

A teljes cikkért kattintson IDE!
Fotó: BBC