Törvénytelenül járhat el a posta, amikor korlátozza a csomagküldést

Hír Tv   2017. november 13. , 16:52

Az állami cég több esetben is jogi hibát vétett, például akkor, amikor nem tette közzé az általános szerződési feltételek módosítását a bevezetést megelőző 15. naptól kezdődően internetes felületein.

Körülbelül napi ezer csomag kiszállítását koordinálja az egyik futárszolgálatokkal szerződött cég. A karácsonyi időszakban a duplájára is nőhet a kézbesítendő küldemények száma.

„Belföldi és nemzetközi csomagküldéssel foglalkozunk, és főleg karácsonykor a nemzetközi csomagküldés növekszik, de a belföldi is azért, mert az e-kereskedelem, az nagyon népszerű, mindenki vásárol az interneten” – mondta Clin Snead, a Fürgefutár.hu tulajdonosa.

A Magyar Posta néhány napja adta ki azt a közleményét, amiben azt írják: november 15-től napi öt darabban limitálja a csomagok feladását a céges ügyfeleinek. Hozzátették, hogy magánszemélyek továbbra is annyi csomagot adnak fel, amennyit csak akarnak. Pontos információkkal azonban még a postai dolgozók sem rendelkeznek.

„Nem tudjuk megmondani, hogy éppen mi fog az eszükbe jutni, mi  vagyunk talán a legutolsók, akik tudunk bármiről is” – fogalmazott egyikük.

Egy, a Hír TV által megkérdezett ügyvéd szerint a korlátozás törvénybe ütközik.

„Az egyetemes postai szolgáltató, az közszolgáltatást nyújt, ez a közszolgáltatás törvényben meghatározott feltételek és okok közvetkezése esetén korlátozható vagy szüneteltethető. A jelenleg hatályos törvény azt mondja, hogy Magyarország nemzetbiztonsági érdeke, közegészségügyi, honvédelmi érdekei esetén korlátozható vagy szüneteltethető ez a szolgáltatás. Egyéb okként megjelöli a törvény a sztrájk és a szolgáltató működési körén kívül eső okot, vis maiort, de ha ez nem áll fent, akkor a szolgáltatás nem korlátozható” – mutatott rá Balogh Szabolcs, a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda ügyvédje.