Tömegesen szűnnek meg a magyar kiskereskedelmi cégek

MNO Gazdaság   2017. december 07. , 07:00

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) szerint haladéktalanul vissza kell fordítani azt a folyamatot, amelynek során évek óta csökken a magyar vállalkozások piaci jelentősége a kiskereskedelemben. Tavaly 4600 hazai kisvállalkozás szűnt meg, a szövetség kormányzati védelmet kér a kereskedőknek.

Neubauer Katalin, az érdekképviselet főtitkára a Magyar Időknek elmondta, minden eszközre szükség van ahhoz, hogy megállítsák a kisebb hazai cégek számának csökkenését az 50 hónapja folyamatosan bővülő szektorban. Az MNKSZ-nél úgy vélekednek, a hazai kereskedelem védelme nélkül tovább csökken a magyar termékek disztribúciója, lassan eltűnnek a regionális és tradicionális ízek.

A főtitkár szerint  folyamatosan koncentrálódik a piac, hátrányban vannak viszont a kevésbé tőkeerős kisvállalkozások, amelyek közül tavaly 4600-an szüntették be működésüket.

Különösen vidéken a helyi boltok árbevétele csökken, kiadásaik pedig nőnek, a munkaerőhiány miatt hatalmas nehézségekkel küzdenek a kicsik, mert hiába történt ágazati szinten átlagosan 15 százalékos béremelés, képtelenek versenyezni a diszkontok bérajánlatával.

„Többször felhívtuk a kormány figyelmét arra, hogy a védhető és vállalható pozitív megkülönböztetés, a kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozásoknak szóló, célzott pályázati rendszerek kialakítása nélkül el fognak fogyni a hazai szereplők a területről” – emelte ki Neubauer Katalin.

Hozzáfűzte: ezért javaslatot tettek például az energiahatékonyság növeléséhez a hűtőberendezések csereprogramjára, vagy a humánerőforrás fejlesztését és a bérfelzárkóztatást, a diákok, nyugdíjasok foglalkoztatását elősegítő pályázatokra.