Több, munkaviszonnyal rendelkező nyugdíjasnál maradt el az emelés

Hír Tv   2017. december 06. , 21:55

Több, munkaviszonnyal rendelkező nyugdíjas számolt be arról, hogy nem kapott nyugdíjemelést. Idén ugyanakkor már hivatalból állapította meg a központi nyugdíj-biztosítási igazgatási szerv, mégis elmaradt a juttatás. A nyugdíjszakértő szerint részben a rendszer túlterheltsége miatt.

A munkába visszatérő nyugdíjasok kedvező foglalkoztatási feltételeit propagálta Kósa Lajos a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségének alakuló ülésén.

„Létrehozunk egy olyan formát, amely annak a durván 2 millió nyugdíjasnak, akik betöltötték az öregségi nyugdíjkorhatárt, lehetőséget ad arra, hogy ha van kedvük, térjenek vissza a munka világába, már nem alkalmazotti jogviszonyban, hanem társas vállalkozási jogviszonyban, mint a nyugdíjas szövetkezetek tagjaként” – fogalmazott Kósa.

Ám úgy tűnik, az államapparátus közben elfeledkezett azokról az idősekről, akik nyugdíj mellett már dolgoznak.

Csatári Béla hiába várja október óta a beígért nyugdíjemelést. A 68 éves férfi évek óta egy kis vállalkozást vezet. Azt mondja, bár nem vár jelentős többletet, de szerinte ami jár az jár.

„A törvényben az van előírva, hogy a munkaviszony melletti jövedelemmel bírók szeptemberben, az egyéb jövedelemmel bírók, október 31-ig megkapják az emelést. Ez nem történt meg” – mondta a nyugdíjas.

Hasonló ügyben hiába reklamált a Szilvásváradon élő Farkas Gusztáv is.

„November elején is beszéltem valakivel, hogy már kész és küldik, de feleségemnek csinálják, neki még nincs kész, be kellett mondani a tb-számot, a taj-számot, és azon keresztül nézte meg. Ma december 5-e van, sehol nem kaptam, és azt a választ kaptam tömören, hogy valószínű, hogy 2018 januárjában fogjuk megkapni. Akárhova fordultam a hivatalos szervekhez, nem reagáltak. Valahogy úgy néz ki, ez nem fontos” – fogalmazott.

Korábban kérni kellett a munkaviszonnyal rendelkező nyugdíjasoknak a kiegészítő emelést, ám ezt idén januártól automatikussá tették. A kötelező emelés az előző évben megkeresett éves bruttó kereset 1/12-ed részének a fél százaléka.

„Ha valaki egymillió forintot keresett havonta, ami nagyon ritka nyugdíj mellett, hogy ennyit keresett volna, ott 500 forint a növelés értéke, általában ez picike emelés, általában nem veszik észre nyugdíjasok, szerintem arra törekszik a nyugdíjhatóság, hogy ezt idejében mindenkinek megállapította, merthogy ennek meg kellett történnie október 31-ig legkésőbb, hiszen már a nyugdíjemelés, ez a kiegészítő, az már erre az emelt összegre kellett, hogy jöjjön, tehát ha ez a nyugdíjemelés nem történt meg, én a nyugdíjasokat arra biztatom, hogy reklamáljanak és kérjék a visszamenőleges emelést” – mondta el Farkas András nyugdíjszakértő.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.

„Fontos kérdés, utána fogunk járni a cég..., azaz a cél az, hogy minden nyugdíjas nyugdíjának az értékét sikerüljön megvédeni, ezt is továbbítjuk” – mondta Dömötör Csaba.

Egyes szakértők szerint a nyugdíjemelés késése összefüggésben lehet a rendszer leterheltségével is. Novemberben ugyanis a hatóságoknak nemcsak a kötelező éves nyugdíjemelést, de a nyugdíjprémiumot is is utalniuk kellett, és megkezdődött az Erzsébet-utalványok postázása is.

A videóért kattintson!