Semjén nem akart találkozni magyarokkal Svédországban

MNO Belföld   2018. március 13. , 06:04

Egy-egy rénszarvas vagy siketfajd lelövése mellett főleg pénzről és üzletről beszélgetett vadásztársaival Semjén Zsolt kereszténydemokrata politikus titkos svédországi kirándulásain – ezt állította a Hír TV-nek a vadászatok egyik szervezője.

– Szükségem van arra az épületre!
– Ja, megcsinálom, megkapjátok – elmondása szerint ilyen jellegű párbeszédek zajlottak a miniszterelnök-helyettes és a vadászatát finanszírozó üzletember között.

A vállalkozó – akinek felújított noszvaji szállodáját maga Semjén nyitotta meg – egyébként az Orbán-kormány 2010-es megalakulása után több mint félmilliárd forintos uniós támogatáshoz jutott, a vadászat szervezője szerint pedig rendszeresen beszélgettek EU-s támogatásokról.

A Hír TV-nek az arca kitakarásával és hangja eltorzításával nyilatkozó szervező kifejtette azt is, hogy Semjén Zsolt kérésének megfelelően a lehető legnagyobb diszkrécióval kellett intézni a miniszterelnök-helyettes utazását. Ezért fegyvereket nem is vittek ki Svédországba, hogy minél kevesebb adminisztrációval járjon, és lehetőleg nyom nélkül maradjon a politikus skandináv útja. Emiatt kellett Semjénnek egy egész szállodát foglalni, mert semmiképp nem szeretett volna véletlenül honfitársaival összefutni.

A lapunk birtokában lévő dokumentumok szerint Semjén Zsolt 2012-ben, 2013-ban, valamint 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben is járt svéd vadásztúrán, amelyek költsége alkalmanként 4-5 millió forint lehetett.

A kirándulásokat – amelyek egyikén egy helikoptert is a KDNP elnökének rendelkezésére bocsátottak – a szállodatulajdonos Farkas József finanszírozta, aki egyébként lapunknak egyszerűen letagadta, hogy bármit is tudna a vadászatokról, miközben több fényképen is szerepel Semjén Zsolt mellett.

A kormányzati kommunikáció kezdetben úgy igyekezett bagatellizálni a luxusvadászatokat, hogy azok valójában családlátogatások voltak, hiszen a politikus több rokona is Svédországban él. Ezzel a magyarázattal azért állhattak elő, mert az első reakciók idején lapunk még nem hozta nyilvánosságra, hogy egy vállalkozó fizette az utakat, és azokon egyébként Semjén egyetlen családtagja sem vett részt.