Rácsukták a várakozó londoni magyarokra a kaput

MNO Belföld   2018. április 08. , 19:44

Londoni idő szerint délután hat órakor bezárták a magyar külképviselet kapuját, ahol többtucatnyi külföldi magyar szeretett volna még szavazni – jelezte egy Westminster Abbey-nél sorba álló olvasónk, aki még épp bejutott.

A szavazókörben – ahol már nem volt óriási a várakozók tömege – a határidő pillanatában beálltak a sor végére a külképviselet munkatársai, s kijelentették, hogy „ez a vége”, aki utánuk érkezik, már nem szavazhat. A probléma az, hogy több tucat ember a hosszú várakozási idő miatt a kapu, illetve a sor mellett állt, így őket lényegében kizárták, hiába értek oda a határidő előtt a szavazókörhöz.

Egy angliai diák, Nagy Dénes András szerint nagyjából 35 ember nem tudta leadni a szavazatát. Tanácstalanul várnak a kapunál, hogy mi történhet. Elmondása szerint egy nő szeretett volna jegyzőkönyvet felvetetni, de ahogy a csukott kapun keresztül próbált beszélni a bent álló hivatalos személyekkel, egy biztonsági őr még belülről hátrébb is lökte. Egyelőre tudomásunk szerint nem készült jegyzőkönyv.

A londoni panasszal megkerestük a Külgazdasági- és Külügyminisztérium konzuli tájékoztatási és ügyeleti központját, ahol kérdésünkre azt válaszolták, hogy „akik a nagykövetségi szavazásokon sorban állnak, leadhatják szavazatukat”. Ebben az esetben a kérdés tehát, hogy mi számít sornak.

Olvasói fotó!