Ön szeretne a sürgősségi folyosóján várakozva elpatkolni?

belehalunk.hu   2018. március 12. , 21:22

Az elmúlt hetekben többek között Lázár Ervin író feleségének, Vathy Zsuzsának az egy évvel ezelőtti, méltatlan és talán értelmetlen halála kapcsán lángolt fel a sürgősségi osztályokon uralkodó tarthatatlan helyzetről a vita. Az írónő halálához – a lánya Magyar Nemzetben megjelent jegyzete szerint – a sürgősségi osztályon történt több órás várakozás, a különféle osztályokra való küldözgetés és az anamnézis fel nem ismert súlyossága vezetett.

Tűrhetetlen állapot orvosnak, betegnek

Közismert meseírónk lánya, aki az MN újságírója, részletesen beszámol édesanyja kálváriájáról, amely napjaink sürgősségi osztályainak egyfajta pillanatfelvétele is lehetne. A legtöbb kórházban egyáltalán nem a gyorsaságáról híres a sürgősségi ellátás, de a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság új vezetője, Bognár Zsolt szerint alapvetően nem a rendszer a hibás.

A sürgősségi osztályokon első körben ún. triázs-nővérek vizsgálják meg a várakozókat, az ő feladatuk egy külön meghatározott paramétersor (légzésszám, tudatszint, pulzus stb.) alapján felmérni a betegek állapotát, illetve azt, hogy valóban sürgősségi esetnek minősül-e a panaszuk. Ilyenkor derül ki az, hogy a sürgősségin várakozók 35-40%-a nem azért ment oda, hogy megmentsék az életét. Ők részben azért választották a sürgősségit, mert a különféle szakellátásokon túl sokára kaptak időpontot vagy a saját elfoglaltságaik miatt nem jutottak el a szakrendelésekre.

Ez után több lépcsőben történik az ellátás: elővizsgálat zajlik, majd különféle diagnosztikai vizsgálatok (amelyek szintén több, egymásra épülő lépcsőben történhetnek egyenként várakozással) után ismét (gyakran újabb várakozás után) a beteg vissza kerül az orvoshoz. A nem a sürgősségi osztályra való betegek megfelelő helyre való továbbirányítása pedig az ügyelő orvos idejéből visz el értékes perceket (ami a jogosan ott várakozóknak jelent további várakozást).

Újabb szakember a mundér védelmében

Zacher Gábor, a Honvéd Kórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának vezetője egy közelmúltban történt hasonló jellegű haláleset kapcsán a Hír TV-nek azt nyilatkozta, hogy a sürgősségi ellátórendszer elérte saját határait. Megfogalmazása szerint „nap mint nap háború zajlik”, amelyben a sürgősségi osztályok az adottságoknak megfelelően helyt állnak. Éves szinten 65 ezres betegforgalom mellett kb. 300 beteg hal meg egy sürgősségi osztályon, ami nem lenne rossz aránynak mondható, de hozzá kell számítani azt is, hogy azok a betegek, akik a hosszú várakozás miatt késve kerülnek a rendszerbe, végül valamilyen kórházi osztályon vagy műtőben lehelik ki a lelküket.

A közismert doktor számokat is mondott... Hazánkban 52 sürgősségi osztályon összesen 250 orvos dolgozik, ekkora létszámból nem biztosítható, hogy a törvényi előírásoknak megfelelő leterheltséggel, minden osztályon minden műszakban legyen orvos. Ez a helyzet részben kiküszöbölhető azzal az önjáróan kialakult rendszerrel, hogy a sürgősségi orvosok vállalkozóként másodállásban műszakokat vállalnak más és más kórházakban. Ugyanakkor ez a megoldás igen sokba kerül, hiszen ezek a vállalkozó-orvosok nem a közalkalmazotti bértábla szerint kapnak fizetést.

Hiába várják a törődést

A sürgősségi osztályokkal kapcsolatos rossz társadalmi benyomás sok esetben nem a kellemetlen vagy éppen tragikus kimenetelű tapasztalatokból származik. A kritikák kereszttüzében az embertelen bánásmód, a figyelmetlen vagy nemtörődömnek érzékelt hozzáállás, a tiszteletlen vagy türelmetlen kommunikáció, a nem megfelelő tájékoztatás áll.

A fenti számadatok alapján nincs mit csodálkozni azon, hogy a sürgősségi osztályok orvosai és személyzete ki van zsigerelve, folyamatosan fáradt és nagyon gyorsan elindul a kiégés útján. Ugyanakkor az is teljesen érthető, hogy a rémült betegek és a kétségbeesett hozzátartozók másfajta elbánást várnának. Mindét csoport feszült, mert valamiért úgy érzik: a rendszer – bár jól ki van találva – mégsem működik. A megfelelő kommunikációhoz hozzá tartozna a tisztességes, tiszteletteljes és részletes tájékoztatás, a társadalom edukálása arra vonatkozóan, hogy a rendszer hogyan épül fel és milyen módon lehet igénybe venni a sürgősségi ellátást – például így lehetne kiiktatni a sürgősségiken sorakozó embertömegek nem odaillő egynegyedét.

A teljes cikk ITT olvasható!