Németh Szilárd új ellenséget talált: az olcsó gázt

MNO Belföld   2018. február 13. , 14:31

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke arra hívta fel kedden az E.ON energiaszolgáltatót, hogy ne avatkozzon be az áprilisi országgyűlési választásba. Az egykori rezsibiztos a Terrorelhárítási Központban (TEK) tett látogatást, az ezt követő sajtótájékoztatón pedig az MTI tudósítása szerint azt üzente az energiaszolgáltatónak: „kicsit fogja vissza az agarakat”, és ne avatkozzon be a választásokba.

A Világgazdaság hétfőn írt arról, hogy a világpiaci áresést kihasználva az E.ON öt százalékkal olcsóbb gázt kínál a lakossági fogyasztóknak, mint az úgynevezett egyetemes szolgáltatást végző, állami tulajdonú NKM Földgázszolgáltató Zrt., amivel évi 13 ezer forintos spórolást ígér a fogyasztóknak. Ezzel lényegében felülírja a kormány korábbi legfontosabb kampánytémáját, a rezsicsökkentést. 

Németh Szilárd szerint azonban az energiaszolgáltató ezzel az ajánlatával egyértelműen a politikai adok-kapokba száll be, mégpedig Brüsszel oldalán. Az Európai Unió ugyanis szerinte meg kívánja szüntetni minden tagállamban a védett piacot a teljes liberalizáció érdekében. A rezsibiztos arra figyelmeztetett, hogy az, aki elfogadja az E.ON ajánlatát, az „kimegy a szabadpiacra” két évre.

A Hír Tv riportere hiába kérdezett volna még a témában, a kormánypárti politikus elvette a szót.

– Amikor a vizsgálati időszak zajlott, és amiről szól a jelentés, akkor Simicska Lajos volt a tulajdonos, egy Simicska Lajos nevű ember. Aki most persze tulajdonosa a Hír TV-nek, meg minden egyébnek. Nem is értem ezt a hihetetlen mozgást. Simicska és a Közgép, ott kell érdeklődni ebben az ügyben. És ezeket az ilyen beavatkozásokat a lehető leghatározottabban vissza kell utasítani.
– Elnézést, de Simicska Lajos a vizsgált 35 esetből háromnál volt tulajdonosa a cégnek.
– Na még egyszer: abban az időszakban, amikor a vizsgálat történt, még egyszer mondom, Simicska Lajos és a Közgép volt a tulajdonos.

Németh Szilárd „ócska hazugságnak” minősítette, hogy a Fidesz nem tartotta volna be a saját plakáttörvényét, és azt megszegve, a listaárnál olcsóban jutott plakáthelyekhez. Arra a felvetésre, hogy ellenzéki pártok nem tudnak plakáthelyekhez jutni, kifejtette: a magyar választási rendszer egyforma lehetőséget biztosít a legkisebb és legnagyobb pártnak is, egyforma a pénzügyi támogatásuk, és a hirdetési piachoz is egyformán férnek hozzá.