Mostoha életkörülményekről panaszkodtak a nyugdíjasok

24.hu   2017. április 19. , 16:00

Tanácskozott a Hajdú-Bihar Megyei Nyugdíjas Parlament és üzentek a kormánynak.

A Hajdú-Bihar Megyei Nyugdíjas Parlament 2017. április 19-én tanácskozott. A részvevők áttekintették a Hajdú-Bihar megyében élő nyugdíjasok helyzetét, szenvedélyes hangon beszéltek arról, hogy megye nyugdíjasainak többsége mostoha körülmények között él, a nyugdíjuk lényegében csak a rezsire és a gyógyszereik kiváltására elég.

Elmondták, mennyire elkeserítő, hogy a Fidesz-kormány csak választási kampányalanyként tekint az idősekre, azt hiszik, hogy pár ezer forintos emeléssel a szavazatukat is megvásárolhatják. Szomorúnak tartják, hogy a miniszterelnök személyes kegyének állítva jelentette be a legutóbbi nyugdíjemelést.

Közölték: a nyugdíjasok nem könyöradományt várnak, hiszen több évtizedes tisztességes munka után, joggal számíthatnak arra, hogy nyugdíjukból emberként tudjanak élni.

A megyei nyugdíjas parlamenten részt vett és felszólalt Korózs Lajos országgyűlési képviselő, a népjóléti bizottság alelnöke, Gúr Nándor országgyűlési képviselő és dr. Gurmai Zita, az MSZP országos nőtagozatának vezetője is. A megyei nyugdíjas parlament résztvevői zárónyilatkozatot fogadtak el, melyben megfogalmazták elvárásaikat az Orbán-kormány számára, amely így szól:

"Az ország nyugdíjasainak jelentős része nagyon nehéz körülmények között él. Különösen igaz ez az ország keleti megyéire. A Hajdú-Bihar megyében élő nyugdíjasok helyzete az országban a legrosszabbak közé tartozik. A megyei nyugdíjasok átlagnyugdíja lényegesen kevesebb az ország nyugati felén élő nyugdíjasokénál. A rendszerváltás vesztesei itt Hajdú-Biharban a ma nyugdíjasai. Ezen csak tovább rontottak az elmúlt évek kormányzati intézkedései.

Megszüntették a magán-nyugdíjpénztári rendszert, felszámolták a társadalombiztosítást, bevezették a szülőtartás intézményét. A kormánypárti többség lesöpörte a parlament asztaláról az öregségi nyugdíjminimum megemelésére, a méltányossági nyugdíjkassza bővítésére tett javaslatot. A parlamenti többség egyszerűen elutasítja az úgynevezett ,,svájci indexálás” visszaállítására tett javaslatot.

Mindezt tetézte, hogy a kormány eredeti szándéka szerint a megalázó 0,9%-os nyugdíjemelést kívánt adni a 2017-es évre. Az erős civil és szocialista parlamenti tiltakozás után emelte a kormány meg az éves emelést 1,6%-ra. Azt sem vette figyelembe a kormány, hogy még az MNB is 2,4%-os inflációval számol. A nyugdíjas fogyasztói kosár esetében a tényleges infláció mértéke már az év elején is jóval meghaladja a kormány inflációs adatait.

Köztudott, hogy az egészségügy rossz állapota is nagyban érinti a nyugdíjas társadalmat. Sokan közülük abban a helyzetben vannak, hogy a gyógyszereit váltja ki, vagy nem eszik.

A fenti problémák miatt támogattuk a felmenő rendszerű Nyugdíjas Parlament megtartását.

Követeljük:

a kiszámítható, fenntartható, igazságos nyugdíjrendszert;
a nyugdíjak alkotmányos védelmét;
ne lehessen 50 000 forintnál alacsonyabb összegű nyugdíja egyetlen magyar állampolgárnak sem;
a vegyes indexálás /svájci-indexálás/ visszaállítását;
a járulékplafon alkalmazását és a milliós nyugdíjak eltörlését;
a rugalmas nyugdíjba vonulás rendszerének biztosítását;
a töredékidők beszámítását;
a munkában töltött éveket beszámítva lehetővé kell tenni a rokkantnyugdíjazást;
az éves nyugdíjemeléskor figyelembe kell venni a nyugdíjas fogyasztói kosár inflációját;
ki kell dolgozni, az idősek egészségügyi és szociális ellátásának rendszerét, biztosítani kell, hogy a rászorulók a szükséges gyógyszereikhez hozzá juthassanak;
méltányolni és elősegíteni kell az ápolási tevékenységet;
a nyugdíjas szervezetek bevonásával újra kell szervezni az Idősügyi Tanácsot, mert érdemi egyeztetésre van szükség."

(...)

A 24.hu cikke folytatódik!