Menekülnek az emberek a keleti határvidékről, megállíthatatlanul elnéptelenedik több járás

qubit.hu   2017. december 07. , 12:53

Öt év alatt csaknem 24 ezer ember vándorolt el két magyarországi megyéből valamelyik másikba. Ez annyi, mint Hajdúszoboszló vagy Tata lakossága.

A Qubit KSH-adatokra támaszkodó számításai szerint összesen 255 ezer ember döntött a költözés mellett 2012 és 2016 között (idei adatok még nincsenek), a nettó vándorlás pedig megyei szinten 55 ezer volt, vagyis egyes megyék lakossága ennyivel csökkent, míg a többié ennyivel nőtt.

A legnagyobb mértékben Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg-megye lakossága csökkent: 12700, illetve 10800 fővel. Öt év alatt több mint 5600 fővel apadt Hajdú-Bihar, 4700 fővel Jász-Nagykun-Szolnok-megye, 4110-zel Békés. Az egyes megyék lélekszámához viszonyítva Borsod és Szabolcs megye lakossága majd két-két százalékkal csökkent a belföldi migráció miatt.

Az adatokból kimaradt a külföldre települők száma, valamint természetes népességfogyás. Azaz a valós helyzet sokkal rosszabb, Magyarország megyéi jóval gyorsabb ütemben néptelenednek el, mint amit a belső migrációs adatok mutatnak. 

Sajnálatos módon nem, pontosabban nem csak arról van szó, hogy egy-egy jobb munkahelyért költöznek az emberek. Az adatok szerint leginkább az észak-keleti országrész lakossága csökken, a legelmaradottabb települések néptelenednek el, ahonnan elmennek, oda már jó eséllyel nem fognak visszatérni. 

 

A cikk folytatásáért kérjük kattintson ide!