Már májusban jöhetne a kiegészítő nyugdíjemelés?

Napi.hu   2017. március 30. , 22:17

Az LMP is beszállt nyugdíjas szavazókért folytatott versengésbe: a baloldali zöldpárt benyújtotta a nyugdíjtörvény módosítást – amely előre hozná a januárban elmarad nyugdíjemelés korrigálást.

A nyugdíjtörvény szerint a nyugdíjakat minden januárban annyival kell emelni, amekkora a várható infláció mértéke. Ám a várható inflációt nem az aktuális előrejelzések, hanem a költségvetésbe írt szám határozza meg. A 2017-es költségvetést tavaly májusban fogadta el a parlament - ez a mára már elavult költségvetés terv - anno 0,9 százalékos inflációt jósolt 2017-re.

A 0,9 százalékos prognózis teljesen vállalhatatlanná vált 2016 decemberére, ezért akkor a kormány úgy döntött, hogy nem 0,9 százalékkal, hanem 1,6 százalékkal emelik az öregségi ellátásokat. Az 1,6 százalékos szám teljesen légből kapott mérték volt, hisz ekkor az Magyar Nemzeti Bank már 2,4 százalékos inflációt jósolt idénre. Az MNB a napokban 2,6 százalékra emelte áremelési várakozásait - magyarán már egy százalékos kiegészítő nyugdíjemelés jár nyugdíjasoknak.

A cikk folytatódik, kérjük, klikkeljen az alábbi linkre!