Köszönték, de nem kértek a háborúzó Fideszből

Index   2017. szeptember 13. , 13:41

„Hogy milyen volt a kampány? Undorító, mocskos, gusztustalan” – mondja feldúltan egy nő az algyői Búvár utcában, amikor a vasárnapi időközi választást megelőző időszak eseményeiről érdeklődünk. „Teledobálták a postaládát azzal a mocskolódó újsággal, teherautóra szerelt plakátokkal kocsikáztak, meg telefonálgattak az időseknek. Túlzásba vitték ezt az egészet, aztán egyszerűen elege lett mindenkinek” – értékeli a nő az elmúlt hetek eseményét. Nagyközségekben nem jellemző parázs közéleti helyzet alakult ki a Csongrád megyei faluban. Elvileg független jelöltek csaptak össze az időközi választáson, de a lakosok szerint erősen beleszólt a harcba a pártpolitika. Még Lázár János miniszter is a faluba szaladt a kormányinfóról a szavazás előtt pár nappal, igaz, mint utólag mondta, véletlenül esett egybe a látogatás az időközi választással.

Tisztes rendbe sorakoztatott, gusztusos csirkecombok, szárnyak és aprólékok mögött álldogál hófehér munkaruhájában az algyői hentesüzletben Gombosné B. Mária. Neki nagyon nem tetszett a kampány hangneme, és szerinte úgy általában a helyieknek sem, a vasárnapi választás napjára nagyon elegük lett az algyőieknek a politikai viszálykodás okozta feszültségből, ami egyáltalán nem jellemezte korábban a falu életét.

Valóban nem szokásos a községekben, hogy szórólapok lepik el a postaládákat, plakátok az utcasarkokat, és hogy – mint több idős ember is állítja – telefonon hívogatja a választókat a jelenlegi polgármester kihívója. Az is ritka községi szinten, hogy a Facebookon, illetve kiváló minőségű papírra nyomott, ingyenes közéleti lapban, az Algyői Polgárban ekézik a testület nem fideszes tagjait és a polgármestert (őt főként jobbikos múltjával és korábbi, saját rendpárti újságjából vett szemelvényekkel). De az is, hogy egy miniszter hivatalos levélben, illetve személyesen érveljen egy községi polgármester ellen. Aki aztán mégis magasan nyeri a választást.

Az 5300 fős településen azért alakult ki a durvább országgyűlési választási kampányokat idéző helyzet, mert idén májusban a nyolcfős képviselő-testület feloszlatta magát, mondván, nincs egyetértés a testület tagjai között, végeláthatatlan vitákba bonyolódnak, és nem képesek tenni Algyő fejlődéséért. Mindez a testület sajátos szerkezetéből adódott, Molnár Áron polgármester és a testület fideszes vagy Fidesz-támogatású tagjai között éles ellentét húzódott.

Molnár 2012-ben lépett ki a Jobbikból, azt mondja, azért, mert úgy látta, helyi szinten semmi értelme nincs a pártpolitikának. 2014 óta független polgármesterként vezette a települést. Az Indexnek azt mondja, a nyolcfős képviselő-testületből mindössze három képviselő volt mellette, a többiek rendszerint ellene szavaztak. „Így négyen voltunk egy platformon, és legtöbbször ötfős ellenzékem volt, ami miatt hamar kiderült, hogy még a legalapvetőbb dolgokban sem tudunk egyeztetni. A bizottságokban is többségben voltak, és az utóbbi két évben egyre nyirbálták a hatásköreimet” – fogalmaz.

A képviselő-testület május végi feloszlatását megszavazta a többség, a négyfős Fidesz-frakció pedig tartózkodott a szavazáson.