Jobbik: Egy bocsánatkérés nem elég, távozzon a román kormányfő!

mno.hu   2018. január 12. , 01:27

Szijjártó lépjen: Magyarország rendelje haza bukaresti nagykövetét – szólította fel a minisztert Szávay István.

Reggel fél 10-kor Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének elnöke tartott sajtótájékoztatót Románia budapesti nagykövetsége előtt.

Ismeretes, a román kormányfő csütörtökön úgy fogalmazott, nem akarja figyelmen kívül hagyni a témát, „az autonómiakövetelések az egység helyett a folyamatos harcot generálják”, és hogyha a székelyföldi intézményekre kiteszik a székely zászlót, akkor „azok is lógni fognak akik kitették. A székelyek autonómiájáról szó sem lehet.”

Szávay István a sajtótájékoztató után lapunknak azt nyilatkozta, a Jobbik a leghatározottabb tiltakozását fejezi ki Mihai Tudose szavai ellen. A sajtótájékoztatót a kezében székely zászlóval, a nyakában kötéllel tartotta meg – mint mondta, ezzel egyrészt tiltakozásukat akarta kifejezni, másrészt a Jobbik szolidaritását mindazokkal szemben, akik azért küzdenek, hogy Erdély magyarjai egyenlő állampolgárként élhessenek.

Hozzátette, hogy a román kormányfő nyilatkozata azt is jelzi: Románia primitív soviniszta magyarellenes kampánnyal készül a „Nagy Egyesülés” 100. évfordulójának megünneplésére. Kiemelte, hogy ez két szempontból is szomorú: egyrészt a Jobbik már lassan másfél éve kéri, követeli a magyar kormánytól, hogy készüljön fel erre az évfordulóra, Magyarországnak legyenek válaszai arra a propagandára, amit Románia majd ezzel kapcsolatban ki fog fejteni – a magyar kormány viszont ezzel nem hajlandó foglalkozni. Másrészt a székely autonómia-küzdelmek nem jelentenek mást, mint amit a románok 1918-ban, a gyulafehérvári határozatban megígértek – azonban ahelyett, hogy ezt beváltanák, még „halállal és kötéllel fenyegetik azokat, akik békésen küzdenek a székely önrendelkezésért és autonómiáért” – szögezte le.


Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet

A cikk folytatásáért kérjük kattintson az alábbi linkre!