Itt vannak a magyarok, akikkel az oroszok már leszerződtek Paks 2-re

444   2017. december 07. , 06:44

Bár még nem kezdődött el az új paksi atomerőmű építése, de az Orbán-kormány által megbízott orosz atomvállalat, a Roszatom már hónapok óta köti a projekttel kapcsolatos szerződéseket. Az orosz cég honlapján rendszeresen tesznek közzé erről részleteket, és a Direkt36 ezt folyamatosan figyelemmel fogja követni, illetve egy magyar nyelvű adatsorban közzé is teszik a lényegesebb információkat. 

Összesítésünk szerint a Roszatom idén több mint harminc témában írt ki beszerzéseket a Paks 2-vel kapcsolatban. Ezek zömében kisebb, néhány millió forintos megbízások, közülük többet is magyar vállalkozásoknak ítéltek oda. A magyar nyertesek jellemzően irodát adnak bérbe, számítástechnikai és irodai eszközöket értékesítenek, tolmácsolnak, könyvelnek, jogi szolgáltatásokat nyújtanak a Pakson berendezkedő Roszatomnak. A legnagyobb értékű tenderek közé tartozik az új blokkok turbináinak beszerzéséről, illetve egy tanácsadói munkáról szóló kiírás. Ugyan még egyikben sem hirdettek eredményt, de a turbinákra a GE Hungary első körben az orosz versenytársánál jóval olcsóbb ajánlatot tett, a tanácsadásról pedig a Roszatom egy magyar céggel folytat előrehaladott tárgyalásokat.

Az ügyvéd, a könyvelő és a tolmács 

A Roszatom jogi szolgáltatásokra a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Irodával kötött 52,6 millió forintos keretösszegű szerződést. Eszerint az ügyvédi iroda polgári ügyekben, adózási, gazdasági és munkajogi kérdésekben segíti a Roszatomot, de a magyar és az uniós bíróságok előtt is ők képviselik az orosz vállalatot. Az ügyvédi irodának jelentős nemzetközi ügyfélköre van, a honlapjukon az ügyfeleik között megemlítik a Roszatomot is. 

Az Opten céginformációs adatbázis szerint dolgoztak az Uber közösségi személyszállító vállalatnak, egy időben pedig ők voltak Heinrich Pecina osztrák üzletember kézbesítési megbízottjai a BorsodChem vegyipari vállalatban. Korábban Pecina volt a tulajdonosa a Mediaworks kiadóvállalatnak is, amely tavaly ősszel megszüntette a Népszabadságot. Ügyvédi titoktartásra hivatkozva a jogi iroda nem kívánt válaszolni a Roszatom-szerződéssel és az iroda egyéb megbízásaival kapcsolatos kérdéseinkre. 

Fordításra a Roszatom leányvállalata 4,3 millió forintért egy kisebb paksi céggel, az N. Roland Fordító és Irodai Bt.-vel szerződött. A tulajdonos-cégvezető Nagy Roland a Direkt36-nak azt mondta, 2005-től dolgoznak fordítóként a Paksi Atomerőműnek. „Ez egy hosszú távú bizalmi állás” – mondta. A Roszatom azért hívta meg őket a tenderre, mert rendelkeztek a szükséges referenciával. 

Nagy az egyik részvényese annak a követeléskezelő cégnek, amelynek még Nagy megjelenése előtt Orbán Viktor feleségének unokaöccse, Szeghalmi Márk Ádám volt az egyik vezetője. Nagy azt mondta, hogy egyik barátja révén került kapcsolatba a követeléskezelővel. Azt állította, Szeghalmit nem ismeri, és nem tudta róla, hogy a miniszterelnök feleségének rokona. Szeghalmi cikkünk megjelenése után azt közölte, hogy Nagy Rolandot nem ismeri és sosem volt vele semmilyen kapcsolatban.

Az orosz cég számítástástechnikai és irodai eszközöket jellemzően komolyabb referenciákkal rendelkező cégektől vett. Ez alól kivételt jelent az idén márciusban alapított Ulpin Kft., amelytől 4,3 millió forintért harminc laptopot és 4,6 millió forintért nyomtatópapírt vett a Roszatom leányvállalata. A cégnek nincs se honlapja, se nyilvánosan elérhető telefonszáma. A cégnyilvántartásban talált email címre küldött levelünkre az a hibaüzenet érkezett, hogy a cím már nem működik.

(...)

Az oroszokkal kötött megállapodás szerint a paksi beruházás értékének 40 százalékát magyar vállalkozók kaphatják meg. Ezt azonban a magyar kormány várakozásai szerint sem lesz könnyű teljesíteni. Több építőipari forrás a Direkt36-nek ezt azzal magyarázta, hogy a magyar cégeknek egyszerűen nincs tapasztalatuk ilyen komplex beruházások kivitelezésével.  Így többen arra számítanak, hogy a hazai vállalkozók inkább az atomerőműhöz kapcsolódó infrastruktúra építésében fognak részt venni, nem a blokkok a felhúzásában. Ráadásul a beruházás értékének 55 százalékát uniós közbeszerzésekkel kell lebonyolítani, ez az előírás pedig megnyitja az utat a tapasztaltabb nyugat-európai cégek előtt is.

A teljes cikkért kattintson az alábbi linkre!