Így foglalja el és hálózza be bizalmasai révén a mezőkövesdi választókerületet Tállai András

168 óra   2018. március 12. , 11:16

A Borsod megyei 7-es választókerületben úgy tartják, uniós vagy költségvetési támogatást csak az kap, pályázatot csak az nyer, akivel legalábbis nincsen baja a fideszes országgyűlési képviselőnek és „körének”. A Tállai-körzet politikai viszonyait több részből álló sorozatban kezdi feltárni a 168 óra.

– Honnan tudjam, hogy nem Bocsi Anna kérte, hogy hívjon fel?
– Én csak Tállai András választókerületi munkájáról szeretnék tájékozódni.
– Csak nem gondolja, hogy telefonon beszélek erről?

Elutasítások, névvel nem vállalt nyilatkozatok, nyilvános helyen is inkább csak elsuttogott történetek. A bátrabbak csak utólag vonják vissza, amit mondtak, mások el sem jönnek a találkozóra, aki meg eljön, könyörög, hogy csak a neve ki ne derüljön. Mezőkövesden és környékén mintha félnének Tállai Andrástól.

Talán okkal. A kormányfőn kívül vélhetően csak nagyon kevés ember lenne képes ma Magyarországon arra, hogy csökkentesse a benzinárat a választókerületében. Tállai András, hiszen róla van szó, ezzel kivívta Orbán Viktor nyilvános elismerését is.

A miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő, adóhatósági vezető (titulusait e sorrendben szereti hallani) valóban remek kijáróember.

Nem véletlen, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye 7-es számú választókerületében vállalkozások egész sora virul közpénzekből, uniós támogatásokból és más pályázati forrásokból. De ezek a cégek valamilyen szálon mind-mind kötődnek a képviselőhöz.

Ezzel önmagában nehéz volna mit kezdeni, ilyen a „legalizált” rendszer. Ám azzal nehéz megbarátkozni, hogy miközben a szegénység sújtotta megyében nagy szükség volna a helyi vállalkozások beindítására és felvirágoztatására, forrás mégsem jut akárkinek.

Helyben úgy tartják: támogatást csak az kap, pályázatot csak az nyer, akivel legalábbis nincsen baja Tállai Andrásnak. Mindenki igyekszik hát jóban lenni vele. Azok pedig, akik erre nem törekszenek, jobbára ráfáznak. Nemcsak ő kerüli el ugyanis a neki nem tetsző településeket, hanem fura módon az állami és uniós források is.

Tállai tavaly nyáron maga jelentette be, hogy a körzet 54 települése 12,7 milliárd forint értékű nyertes pályázatot adott be az úgynevezett – más ügyekben a politikai befolyásolhatóság gyanúját már felvető – uniós terület- és településfejlesztési programba. A győztes települések hálásak is Tállainak, a képviselő Facebook-oldalát elárasztják az ilyen és ehhez hasonló polgármesteri bejegyzések: „2014 óta a pályázati lehetőségeknek és Tállai András országgyűlési képviselő támogatásának köszönhetően Mezőcsát városa a fejlődés útjára lépett.”

Siposné Horváth Anita polgármester okkal elégedett: Mezőcsáton megújult az egykori Édes-kúria, épült új művelődési ház, felújítják a régit, jutott 150 millió forint a strandra, lett műfüves labdarúgópálya és került 350 millió forint tanuszodára is.

Számos helyi megkérdőjelezi ugyan az építőipari látványberuházások szükségességét, szerintük inkább munkahelyek kellenének, de azért ezt nem hangoztatják nyilvánosan: jobb, ha a képviselő nem orrol meg rájuk.

S valóban, jobb félni, mint megijedni. Tavaly például nyilvánosságra került egy felvétel, amelyen a szentistváni képviselők azon kapnak hajba, hogy a nagyközség kegyvesztetté vált Tállainál – végül fel is oszlatták a testületet. 

A teljes riport elolvasásához, kérjük, kattintson IDE!