Idősellátás, avagy a harmadik kor orvosi szemmel

magyarorvos.com   2017. szeptember 13. , 12:03

A hazai idősgondozás tarthatatlan állapotáról és a franciaországi követendő példáról ír dr. Menyhárt Miklós, Győr-Moson-Sopron megyei háziorvos és egyetemi oktató.

Az írást az alábbiakban közöljük: 

Hét évig dolgoztam és éltem életvitelszerűen Franciaországban, ahol egy 232 ágyas geriátriai osztály koordinátor-orvosa, és egy 20 ágyas, speciális Alzheimer-egység vezetője voltam. Ekkoriban döbbentem rá, hogy a mai kor egyik legnagyobb kihívása az idősödő lakosságot érintő demencia. Azon túl, hogy a következőkben összehasonlítom a hazánkban és Franciaországban tapasztalt állapotokat, igyekszem megoldási javaslatokat is bemutatni.

Először is tegyük tisztába, hogy milyen különbségek vannak a magyar és a frankofón terület nyugdíjasai között. Míg nálunk elöregedő és fogyó népességről beszélhetünk, addig Franciaországban is növekszik az idősek aránya, ám nincs ekkora mértékű népességfogyás. A hazánkban észlelhető szociális és anyagi bizonytalanság egyre fogyatkozó családokat termel, míg a franciáknál családi háttérrel valósulhat meg az önálló életmódhoz való ragaszkodás. Természetesen ellenben Magyarországgal, Franciaországban nem a növekvő rászorultság, a háttér nélküli szociális bizonytalanság áll fenn, hanem egy stabil állami szociális háló, kiegészítő biztosításokkal. Mindezekben nem tapasztalható olyan nagymértékű regionális különbözőség sem, mint itthon.

További különbség figyelhető meg az esélyszóródásban és a kockázatnövekedésben, avagy az itthon tapasztalható kilátástalanságban. Ezzel szemben kint mindinkább előtérbe kerül az egészség és az életminőség kérdése az öregedéssel kapcsolatban az időskorban. Ami mindkét országban azonos, az az, hogy az idősödők és az idősek egészségügyi, valamint szociális ellátásnak költségei soha nem látott mértékekben, rohamosan nőnek. Szomorú, de azon túl, hogy még a születéskori várható élettartam között is évtizednyi a különbség figyelhető meg a két ország között, Magyarországon az időseket érintő egészségügyi- és szociálpolitikára is a folyamatos megszorítások jellemzőek, míg Franciaország mindinkább az „egészséges és sikeres” öregedést preferálja, és elismeri, hogy a megelőző idősorvoslás nem csupán az életkilátásokat növeli, hanem még gazdaságilag is megtérül.

A teljes bejegyzés IDE KLIKKELVE érhető el!