Hiába jelentették be, mégsem kapunk gázt Romániától

Hír Tv   2018. február 13. , 09:17

Nemcsak a román külügyminisztérium, a magyar állami tulajdonú földgázszállító cég is cáfolja Orbán Viktor bejelentését a kizárólagos romániai földgázimportról. A miniszterelnök pénteken jelentette be, hogy 2022-től megszűnhet Magyarország orosz gázfüggősége.

Az orosz gázmonopólium korszaka Magyarországon véget ér – új korszakot hirdetett pénteken Orbán Viktor. A kormányfő közlése szerint 2022-től vége az orosz gázfüggőségnek, mivel magyarországi cégek kötötték le a Fekete-tengeren kitermelt földgázt.

„A meghirdetett tenderen pedig az első három helyen három, 100 százalékban magyar tulajdonban lévő cég végzett, ezért pillanatokon belül eljutunk oda, hogy aláírjuk azt a megállapodást, ami az elkövetkező 15 évre 4 milliárd, több mint 4 milliárd köbméternyi gáz behozatalát teszi lehetővé Romániából Magyarország számára” – jelentette be korábban a miniszterelnök.

A román külügyminisztérium már másnap cáfolta a nyilatkozatot – közölték, semmilyen megállapodást nem írtak alá új energetikai projektről Magyarországgal. De kizárólagos szerződésre nincs is lehetőség, a bolgár–román–magyar–osztrák gázvezeték ugyanis uniós pénzből épül, és a támogatás feltétele, hogy azon Nyugat-Európába jusson az energiaforrás.

Nemcsak a szomszédos ország kormányzata mond ellent Orbán Viktornak. A gáztendert a magyar FGSZ és a román Transgaz közösen írta ki, és a magyar állami vállalat adataiból az derül ki, hogy ennek még csak az első fordulója zárult le.

Az FGSZ Földgázszállító tájékoztatása szerint az első öt évre több mint ötszörös volt a túljelentkezés, de még az Orbán Viktor által emlegetett 15 éves ciklus végén is több mint háromszoros. Év végéig azonban még bárki visszaléphet, így a pályázat, amitől a miniszterelnök az orosz gázmonopólium korszakának végét várja, még évekig le sem fog zárulni.

„Az oroszok biztos, hogy nem fogják hagyni azt, hogy őket könnyedén kiszorítsa egy újabb forrás a piacról. (…) Hogyha ez azon múlik, hogy nekik csökkenteni kell az áron, akkor az oroszok ezt meg fogják tenni, nem fogják hagyni, hogy az európai piacon jelentős veszteség érje őket” – mondta Holoda Attila energetikai szakértő.

Orbán Viktor nyilatkozatának másnapján a magyar külügyminisztérium is közleményben tudatta, hogy az aukción két magyar cég kötötte le a román–magyar interkonnektor 2022 utáni teljes kapacitását a román–magyar szállítási irányban.

Szijjártó Péter azonban a Hír TV kérdésére most nem árulta el, mely cégekről beszélt: „Azt javaslom, az FGSZ-től kérjenek erről tájékoztatást, mert az FGSZ írta ki a tendert, az FGSZ állapította meg az eredményét a Transgazzal közösen, tehát ők adhatnak erről felvilágosítást. Megkérdezik a győzteseket, hogy elmondhatják-e, szerintem senki nem akar ebből titkot csinálni, merthogy szerintem ez jó hír.”

Az állami tulajdonú FGSZ azonban a Hír TV-vel írásban csak annyit közölt, hogy a kért információk nem publikusak, üzleti titok tárgyát képezik.