Ezért szavazzunk!

helyiválasz.hu   2018. április 08. , 15:20

2018. 04. 08. - Kevés azon napok egyike, amelyen érdemi beleszólásunk lehet abba, kik irányítsák hazánkat a következő években. Minden magyar embernek már-már kutya kötelessége, hogy ma elfáradjon a körzetéhez tartozó választási helyiséghez, és leadja voksát az általa szimpatikusnak vélt jelöltre, pártra. Ma nem mondhatjuk azt, hogy "majd holnap megcsinálom", vagy hogy "a jövő héten is ráér". Nem, mert ma van az országgyűlési választás, és nem máskor! A voksoláson megvalósuló választás megkönnyítésére szolgál az alábbi cikk.

Az elmúlt évekre visszatekintve sokan sokféleképpen látják a jelenlegi helyzetet. Valaki elégedett és úgy nyilatkozik, jobban él, mint 4-8 élve, és sok magyar ember ennek ellenkezőjét hangoztatja.

A következőkben a választópolgárok által leginkább relevánsnak tartott témákról értekezünk.

A migráció és Soros György

Az elmúlt 3 év legmeghatározóbb témája Magyarországon a menekültkérdés volt. A bevándorlási hullám kezdetekor - 2015-ben - a jobbikos Toroczkai László az Országgyűlés tavaszi ülésszakán terjesztette elő a tisztelt képviselőknek, hogy a haza védelme érdekében határkerítést kell felállítanunk. Érdekes, hogy akkor e javaslat hallatán csak mosolyogtak a fideszes képviselők, ám pár hónappal később ezt már saját érdemükként könyvelték el és kürtölték tele a médiát azzal, hogy a Fidesz kezdeményezésére a határzárat megépítjük.

Azóta az Orbán-kormányzat már eljutott arra szintre, hogy az összes ellenzéki párt bevándorláspárti, a menekültekkel káoszt okozva lerombolnák hazánkat. Ez nem igaz, ám mivel a Fidesz-KDNP a magyar teljes médiapiac hozzávetőlegesen 90 százalékát uralja, nem zavarja őket, hogy egyenesen a választók szemébe hazudnak - hiszen ez a többség számára úgysem derül ki...

Soros György, a jelenleg 87 éves üzletember neve minden Magyarországon élő polgár agyába szinte beleégett. A kormányzat az ő nevéhez köti azt az állítólagos szervezetet, amely a bevándorlást támogatja, sőt, egész Európát el akarják árasztani a migránsokkal.

2015. szeptemberében, a migrációs válság tetőfokán Soros György „A menekültügyi rendszer újjáépítése” című írásában fogalmazta meg gondolatait a helyzet megoldása érdekében. A teljesség igénye nélkül pár pontban összefoglalva a szöveg tartalma a következő:

  • Az EU tegyen globális erőfeszítéseket, hogy Libanon, Jordánia és Törökország megfelelő anyagi alapokhoz jusson a területükön tartózkodó menekültek ellátására.
  • Az EU hozzon létre egységes menekült- és migránsügyi irodát, egységes parti őrséget.
  • A menedékkérők számára biztonságos csatornákat kell létrehozni, amelyek segítik, hogy Görögországból és Olaszországból a célországukba jussanak.
    „Az EU által kifejlesztett műveleti és pénzügyi megállapodásokat kell használni arra, hogy globális normákat lehessen megszabni a menedékkérők és migránsok kezelésére.”
  • Az EU-nak évente legalább egymillió menedékkérőt kell befogadnia az előrelátható jövőben, ennek terheit méltányosan kell elosztani.

A kormányzat által használt másik, a gyűlöletpropaganda működtetéséül szolgáló vélemény 2016. július 19-én a Foreign Policy nevű újságban jelent meg. Ebben Soros György kifejti, hogy szerinte többek között az alábbi pontok teljesítése oldhatná meg a válságot:

  • Az EU és a világ többi része fogadjon be jelentős számú, legalább 300 ezer menekültet biztonságos és rendezett módon.
  • Az EU szerezze vissza a határai feletti ellenőrzést.
  • Az EU teremtse elő azokat a pénzügyi forrásokat, amelyek biztosítják az előtte álló kihívások kezelését.
  • Alakítsanak ki közös európai mechanizmusokat a határok védelme, a menedékkérelmek elbírálása és a menekültek elhelyezése terén.

Hogy ezek a megoldási javaslatok jók vagy rosszak voltak- e, mindenki döntse el maga. Nem győzzük azonban hangsúlyozni, hogy ezek a programpontok egyetlen uniós ország számára sem kötelezően teljesítendő feladatok.

A Fidesz és az egészségügy

Bár a kormányzat képviselői rendre azt hangoztatják, hogy nekik a magyar emberek érdekei az elsődlegesek - a legújabb szlogen szerint "Nekünk Magyarország az első" - , akik nyitott szemmel járnak, sajnos nem ezt látják. A kivándorlás és magára az ágazatra fordított elégtelen mennyiségű költségvetési forrás eredményeképpen a 2018-as egészségügyi rendszer most olyan rosszul teljesít, mint korábban még talán soha.

Nem csoda, hogy a Fidesz egészségügyi rendszerre vonatkozó teljesítményét 1-esre értékelhetjük - legalábbis Az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű csoport értékelése alapján.

Az értékelés nemcsak az összpontszám szerint, hanem a megvalósíthatóság alapján történt, valamint a rangsor kialakításához a program elemeinek hangsúlyos és logikus tárgyalása is hozzájárult. Nincs elképzelésük arra vonatkozóan, hogy hogyan javíthatnának az ellátáson és a súlyos munkaerőhiányon. Amíg nem képesek belátni azt, hogy rosszul mennek a dolgok, addig nem lesz változás. És sajnos a kormánytagok nyilatkozatai ezt erősítik (21. századi és világszínvonalú egészségügy).

A Fidesz és az oktatás

Az elmúlt hónapokban többször is diákok ezrei vonultak az utcára, ami azt jelzi, nem a legjobb irányba haladnak a dolgok a hazai oktatás területén. Az elmúlt időszakban rengeteg kritika fogalmazódott meg a magyarországi oktatáspolitikát illetően, és az egyik legelkeserítőbb tény, amivel szembesülnünk kellett, hogy az egész EU-ban nálunk van a legnagyobb hatással a diákok szociális háttere az iskolai eredményességre.

A tavaly novemberben ismertetett PISA-felmérés is külön kitért a magyar iskolarendszer és társadalom egyenlőtlenségére. A problémamegoldás tekintetében azt találták, hogy míg a legtöbb vizsgált országnál ez kevésbé meghatározó tényező, addig hazánkban konkrétan a diákok élethelyzete határozza meg leginkább az elért pontszámot.

Az iskolázottság és a szociális helyzet közötti szoros összefüggés pedig tagadhatatlan: azok, akik csak alapfokú végzettséggel rendelkeznek, közel háromszor akkora valószínűséggel élnek szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben, mint azok, akik felsőfokú végzettséggel rendelkeznek.

Az oktatáspolitikához kötődő további részletek végett kérjünk kattintson ide, a 24.hu cikkére.

A Fidesz és a gazdaság, az EU-s támogatások

Elképesztő mennyiségű uniós pénzekre érkeznek hazánkba - az ország és térségei felzárkóztatásának érdekében utalt összegek indokolttá tennék, hogy hazánk ma ne olyan gazdasági helyzetben legyen, mint amilyenben egyébként van.

Komolyan foglalkoznak az EU intézményeiben azzal a problémával, hogy az uniós támogatásokból sok pénz nem a megfelelő helyre jut Magyarországon. 

Például rendszeresen pontozzák a szociális, egészségügyi és oktatási szolgáltatások minőségét a tagállamokban, és ezen a listán Magyarország egyre rosszabb eredményeket ér el, holott rengeteg uniós pénz érkezik ide. Emlékeztetett, hogy az EP költségvetést ellenőrző bizottsága is számos kérdést fogalmazott meg a támogatások sorsát illetően. 

Nem csoda, hogy az EU is ilyen rossznak ítéli meg a hazai költekezést, hiszen a támogatások jelentős többsége rendre kormányközeli személyek cégeinél landol, akik túlárazottan és nem egy esetben hibásan teljesítik a rájuk bízott beruházásokat. Elég csak a Tiborcz-féle ügyre gondolni, amelyben a közvilágítási tendereken nyerészkedett Orbán Viktor veje és baráti köre.

Mindezek ellenére Orbán Viktor és a fideszes képviselők dagadó mellel mesélnek arról, hogy milyen jól teljesít a magyar gazdaság. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a pár éves mutatókhoz képest valóban ne lendült volna fel a gazdaság, ám arról szokás szerint elfeledkeznek, az uniós pénzek nélkül sehol nem lennénk - és a Fidesz a jó teljesítményt természetesen sajátjaként mutogatja.

Ez az írás közel sem foglalja össze teljességgel az elmúlt évek tapasztalatait, azonban arra talán elegendő, hogy a főbb problémákat bemutatva értékelhessük a hazai állapotokat és a Fidesz-KDNP kormányzat teljesítményét.