Előre le voltak zsírozva a földpályázatok

hirtv.hu   2018. február 10. , 17:18

A fideszes politikusok rokonai és a kormányhoz köthető üzletemberek jártak jól az állami földpályázatokon. Az Ángyán József volt államtitkár által készített legújabb jelentés a borsod megyei árverések lefolyását és az új tulajdonosok körét elemzi.

Horváth János a Somogy megyei Bábonymegyeren gazdálkodik. 2013-ban haszonbérleti pályázatot írt ki a Fidesz-kormány az állami területekre, Horváthék is indultak, de nem nyertek, mint ahogy, egy kivétellel, a többi helybéli gazda sem.

– Egyszerűen nem nyertünk. Mindent Bábonymegyeren egy család, egy ember és annak családja nyerte meg.
– Őróla mit lehet tudni?
– Kormányközeli vonalai vannak, tehát egészen miniszteri szintig megy a dolgot. 

Egy másik gazdálkodó, Gál Ferenc szerint politikai alapon döntöttek a pályázatoknál. 

– 1600 hektárról van szó, ami állami terület volt, ebből az 1600 hektárból olyan, aki ténylegesen ebből szeretett volna megélni, tisztességgel, becsülettel, esélye nem volt, hogy nyerjen.
– Miért?
– Mert előre le voltak zsírozva.

A legfrissebb megyei összegzés szerint Borsodban is jutott bőven a kormányközeli köröknek föld. A nagy nyertesek között vannak az adóügyi államtitkár, Tállai András rokonai és Budai Gyula volt elszámoltatási kormánybiztos is. Összesen 54 pályázó úgy jutott 3400 hektár földhöz, hogy van, aki több száz kilométerre lakik a birtoktól, holott a kormányhatározat legfeljebb 20 kilométert enged meg.

Az új tulajdonosok jelentős részének semmi köze nincs a mezőgazdasághoz: fitnesz-instruktor, marketing menedzser, milliárdos vagyonú cégháló-tulajdonos, ügyvéd is szerepel a nyertesek között.

Az érdekképviselet szerint a termőföld újraosztásánál zömében nem is a kisgazdálkodóknak akartak kedvezni.

– Mi sem bizonyítja jobban, mint nagyon sokszor pont ezen területek esetében a vevő néhány száz, esetleg több ezer kilométerre lakik a megvásárolt földtől. Ugye tudunk olyan földvásárlásról, ahol a tulajdonos Angliában él – magyarázta Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkár-helyettese.

Raskó György agrárközgazdász szerint kormánypárti politikusok rokonsága, baráti köre jutott földekhez.

A cikk folytatásáért kérjük kattintson ide!