Elismerték: romlott a magyar nyugdíjasok helyzete

napi.hu   2017. december 01. , 23:17

Egyetlen korcsoportban nőtt tavaly a szegénységgel és társadalmi kirekesztődéssel érintett személyek száma Magyarországon: a 65 felettieknél.

Magyarországon összességében csökkent ugyan a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitett népesség száma 2016-ban az egy évvel korábbihoz képest, de ez a nyugdíjasokra nem volt igaz - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

2016-ban 76 ezer fős visszaesés mellett összesen 2 millió 465 ezer embert (a lakosság 25,6 százaléka) érintett a szegénység legalább egy dimenziója.

A 18 év alatti gyerekek - 2 százalékpontos csökkenés mellett - 31,6 százalékát, a 18 és 24 év közötti fiataloknak pedig - 3,3 százalékpontos csökkenés mellett - 29,9 százalékát érintette a szegénység.

Az életkor előrehaladtával kisebb a szegénység kockázata. A középkorosztály kicsit kevesebb mint egynegyedét érintette, amely adat megegyezik az egy évvel korábbival.

A 65 év felettieknek mindössze 16,8 százalékát érinti a szegénység és társadalmi kirekesztődés kockázata, amely a legalacsonyabb arány az összes korcsoport között. Szomorú ugyanakkor, hogy míg a többi csoport esetében az arány csökkent vagy nem változott, a nyugdíjasoknál 1,7 százalékponttal emelkedett. A KSH a növekedést részben azzal magyarázza, hogy 2016-ban a nyugdíjak kisebb mértékben emelkedtek, mint az átlagos jövedelmi színvonal, így nőtt azon nyugdíjasok aránya, akik jövedelme a növekvő szegénységi küszöb alá került.

A folytatásért kattintson!