Elhangzott Orbán őszödi beszéde, és meg se hallottuk

alfahir.hu   2018. január 11. , 20:29

Órák alatt felszántotta a netet a miniszterelnök tegnapi kiszólása arról, hogy, ha az Unió nem ad pénzt, majd Kínához fordulunk. A kormánypártiak Brüsszelnek címzett bátor fricskát, az ellenzékiek az Európától való elfordulás végső bizonyítékát látták ebben. Valójában ugyanazt a hibát követték el: komolyan vették, amit Orbán mond. 

Hét éve ismerjük a kormányfő elhíresült szavait, amelyek szerint "ne arra figyeljenek, amit mondok, hanem arra, amit teszek". És a magyar magyar közvélemény azóta is töretlenül értelmezi, boncolgatja, és csámcsogja - Orbán szavait. Most is ez történik. Holott valójában a helyzet az, hogy - mint oly sok más esetben - a miniszterelnök odamondogatásának az égvilágon semmi jelentősége nincs. Illetve nagyon is van - de messze nem az, amiről egy napja beszélünk. 

Ebben a történetben ugyanis nem az az igazán lényeges, hogy honnan szerez forrásokat Magyarország - hanem az, hogy erre a pénzre égetően szükségünk van.

Márpedig Orbán december 22-én s arról beszélt szokásos Kossuth rádiós, nemzethez intézett szózatában, hogy 

"Senki pénzére nem vagyunk rászorulva, az ország a saját lábán áll."

Aztán eltelik 19 nap, és német üzletemberek előtt azt bizonygatja, milyen "jelentős hátrányokat" kell behoznunk infrastrukturális téren, és ehhez  "forrásokra van szükségünk."


Olyannyira, hogy még azzal is fenyegetőzünk a kínai befolyástól egyre jobban fázó Brüsszel felé, hogy, ha az Unió nem ad pénzt, akkor "Kínához fordulunk". Nem vagyok teljesen naprakész a pekingi gazdaságpolitikai döntésekben, de nem tudok róla, hogy az elmúlt három hétben kohéziós alapot hoztak volna létre a közép-európai országok támogatására. vagyis, ha "hozzájuk fordulunk", akkor hitelt veszünk fel.


Fotó: alfahir.hu

A cikk folytatásáért kérjük kattintson az alábbi linkre!