Egy paksi titokkal kevesebb: egyre nyilvánvalóbb, miről tárgyalt Oettinger Orbánnal

nepszava.hu   2018. január 12. , 10:57

A megszerzett dokumentumok szerint biztosan nem arról, amit a kormány állít.

A kormány továbbra is próbálja titkolni, miért jött Günther Oettinger uniós biztos 2016 májusában Budapestre, de a Jávor Benedek EP-képviselő által megszerzett dokumentumok szerint biztosan nem azért, amit az Orbán-kabinet állít.
2016 május 19-én Magyarországra érkezett Günther Oettinger, az Európai Bizottság korábbi energiaügyi biztosa, akihez jelenleg a digitális gazdaság ügyei tartoznak. Az utazás vélhetően sokáig emlékezetes marad a biztos számára, mivel utána vizsgálat indult Brüsszelben annak kiderítésére, jogszerűen járt-e el Oettinger, és az EP több frakciója is a lemondását követelte. A biztos ugyanis az uniós lobbilistán nem szereplő (azaz illegális) lobbista, Klaus Mangold magángépén jött, állítása szerint azért, mert csak így tudta megoldani, hogy 19-én este Orbán Viktorral vacsorázzon. Az EP zöld frakciójában ülő Jávor Benedek képviselőcsoportja kikérte a Bizottságtól az összes dokumentumot és információt, amely Günther Oettinger, Orbán Viktor és Klaus Mangold találkozójára vonatkozik. Az aktacsomagból - amelyről a brüsszeli Politico mai online kiadása is beszámol - nem egészen az a történet bontakozik ki, amelyet a biztos és a kormány a megbeszélésekről eddig előadott.

Mint Jávor lapunk kérdésére felidézte, Oettinger hivatalosan azért jött Magyarországra, hogy az önvezető autózás fejlesztésével kapcsolatos magyar eredményekről és szándékokról tájékozódjon. A valóságban azonban az önvezető autók témája csak hetekkel a biztos meghívása után merült föl először a látogatást előkészítő levelezésben. Ráadásul kiderül a papírokból, hogy az egész utazás központi eleme az Oettinger-Orbán vacsora volt, amelyet a biztos olyan fontosnak tartott, hogy magánrepülőgépet vett igénybe a pontos érkezéshez – történetesen a Paks ügyében eljáró német lobbista magángépét.

Nem sokkal a megbeszélés után pedig a kormány gyökeresen módosított a paksi tender elhagyása ügyében zajló uniós eljárásban addig képviselt álláspontján (bevezetve egy olyan érvet, amely a német sajtó szerint Oettingertől származik – nevezetesen azt, hogy azért kellett verseny nélkül szerződnünk az oroszokkal, mert technológiai okok miatt csak ők tudnak a jelenlegi atomerőmű mellett új reaktorokat építeni), amit kisvártatva a Bizottság el is fogadott, jóváhagyva a beruházást.


A cikk folytatásáért kérjük kattintson az alábbi linkre!