Egy köztisztviselő nagy bajban lenne, ha úgy járna vadászni Svédországba, mint Semjén Zsolt

444   2018. március 12. , 17:26

Amikor kiderült, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes időnként helikopterrel vadászik háziasított rénszarvasokra Svédországban, a Fidesz-KDNP több politikusa azzal védte meg a KDNP elnökét, hogy csak rokonlátogatáson járt ott. A Magyar Nemzet hétfőn megjelent értesülései szerint viszont ez nem igaz, a birtokukba került dokumentumok szerint az utazásokat rendre Semjén vadászpartnere, egy szállodaipari vállalkozó, Farkas József fizette ki. 

(...) 

De az is komoly kérdéseket vethet fel, ha valóban Farkas József fizetett az útért: az ilyesmi ugyanis nagy értékű ajándéknak számít, és messziről elég rosszul fest, ha egy állami pályázatokon sikeres vállalkozó hív meg egy befolyásos politikust. Ez még akkor is így van, ha úgy fest, jelenleg semmiféle etikai szabályozás nem vonatkozik a kormánytagoknak adott ajándékokra. 

Alsóbb szinteken ennél jóval szigorúbb rend van: a Fidesz-kormány által életre hívott Magyar Kormánytisztviselői Kar (MKK) etikai szabályai világosan rögzítik, hogy kormány-tisztviselők milyen körülmények között kaphatnak ajándékot. Az MKK korábbi elnöke, Jávor András egy prezentációt is tartott erről, ami jelenleg a korrupciomegelozes.kormany.hu oldalon megtekinthető. 

Ebből kiderül, hogy ajándéknak számít a kormánytisztviselőknek juttatott utaztatás, szállás, étkeztetés és szórakozás biztosítása, és a hivatásetikai kódex előírásai szerint ilyesmit nem szabad elfogadni. 

De Jávor még világosabban fogalmaz, amikor külön pontban kitér arra, hogy vannak a lekötelező mértékű ajándékok, azaz azok, amiket „amelyeket saját jogszerű jövedelmünkből, szokásos életvitelünk fenntartása mellett, azok reális piaci árán, nem lennénk képesek megvásárolni magunknak”. 

És a prezentáció így fogalmaz: „Lekötelező mértékű ajándékot senkitől, semmilyen körülmények között nem fogadunk el.”

Jávor az évekkel ezelőtti előadása végén felhívta a figyelmet arra is, hogy ha egy kormánytisztviselő nem tudja eldönteni, hogy egy ajándék összefüggésbe hozható-e a munkájával és hogy az ajándék mértéke elfogadható-e, akkor kérjen tanácsot az integritástanácsadótól vagy az erre kijelölt személytől. 

Ez azonban csak a kormánytisztviselőkre vonatkozik, miniszterekre nem. Ha miniszter nagyértékű ajándékot kap, akkor elvileg fel kéne tüntetnie a vagyonnyilatkozatában, valamint a hatályos jogszabályok szerint az adóhatóság felé kell jeleznie, mint minden más magyar állampolgárnak. Több,a 444.hu által megkérdezett szakértő sem tudott arról, hogy ennél részletesebb jogszabály vagy etikai kódex szabályozná a kormánytagok ajándékainak kérdését. 

Azaz, ha valóban Farkas József finanszírozta Semjén kiruccanásait, akkor vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezhetnek a miniszterelnök-helyettes ellen. 

Ezen kívül pedig felmerülhet a gyanúja, hogy befolyásszerzési céllal vendégelte meg a miniszterelnök-helyettest az állami megrendelésekre rendszeresen pályázó vállalkozó; ennek kivizsgálására az ügyészség, illetve az általuk kijelölt hatóság lenne az illetékes.