Egy időre bezár a Dél-pesti kórház sürgősségi osztálya

MNO Belföld   2018. január 11. , 18:28

Felújítás miatt részlegesen, majd teljesen bezár a Dél-pesti kórház sürgősségi osztálya – olvasható Pestszenterzsébet hivatalos honlapján.

Szabados Ákos polgármestert az intézmény főigazgatója január 10-én tájékoztatta arról, hogy január 12-én 18 órától február közepéig a Jahn Ferenc kórház sürgősségi betegellátó osztálya a sürgősségi kritikus és sürgős esetek, a Központi Ágynyilvántartó (KÁNY) által a kórházba irányított betegek, a detoxikálást igénylő, valamint az alapellátási területen kívüli betegek egészségügyi ellátását nem tudja vállalni.

Február közepétől pedig a kivitelezési munkák befejezéséig a sürgősségi osztály munkáját teljes egészében szüneteltetik, ennek pontos időpontjáról később adnak tájékoztatást.

Az intézmény a változásokról az előírásoknak megfelelően tájékoztatta az Országos Tisztifőorvosi Hivatal vezetéséért felelős államtitkár-helyettest, valamint az Országos Mentőszolgálat vezetőjét – fűzték hozzá.

Bencsik János, a Jobbik országgyűlési jelöltje Facebook oldalán több kérdést is feltett az időszakos bezárással kapcsolatban;

"Sürgősségi ellátás nélkül marad Dél-Pest?

Pesterzsébet Önkormányzatának hivatalos Facebook oldalán ma jelent meg a hír, hogy a Jahn Ferenc Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztálya január 12-én 18 órától február közepéig nem tudja vállalni az alapellátási területén kívüli betegek ellátását. A tájékoztatás szerint "február közepétől a kivitelezési munkák befejezéséig a sürgősségi osztály munkáját teljes egészében szüneteltetik".

Hogy ez várhatóan meddig fog tartani, és mi lesz a sürgősségi ellátásra szoruló betegek sorsa, az egyelőre rejtély. Sem a kórház honlapján, sem a kapcsolódó Facebook oldalon nincs szó a bezárásról. A helyzet tisztázása céljából a mai napon hivatalos tájékoztatást kértem Dr. Ralovich Zsolt főigazgatótól. Kérdéseim a következők voltak:

- A sürgősségi ellátásra szoruló betegeket a felújítás ideje alatt mely ügyeletes budapesti kórházakba fogják szállítani?

- Mit jelent pontosan a részleges és a teljes szüneteltetés, illetve bezárás? A felújítás a tervek szerint meddig fog tartani?

- Várható-e, hogy a felújítás után a sürgősségi betegellátás színvonala, hatékonysága javulni fog, vannak-e erre vonatkozó konkrét tervek, elképzelések?

Természetesen mihelyst megbízható információ birtokába jutok, közzéteszem oldalamon.

A Jobbik-kormány az egészségügyi ellátás minőségének javítása érdekében uniós átlagra fogja növelni az egészségügyi kiadásokat. A megreformált életpályamodellel gátat szabunk az egészségügyi dolgozók elvándorlásának, normális munkakörülményeket teremtünk és visszaszorítjuk a hálapénzt. Végezetül a rendszer hosszú távú fenntartása érdekében sikerre visszük Béruniós kezdeményezésünket, amely lehetővé fogja tenni, hogy az európai uniós forrásokat bérfelzárkóztatásra és a magyar emberek egészségének megőrzésére fordíthassuk."