Egy felsődobszai gát alapozta meg a Mészáros-birodalmat

MNO Belföld   2018. március 12. , 09:01

Az Index Mészáros Lőrinc első millióinak nyomába eredt, és furcsa közbeszerzéseket talált. Egy Borsod megyei község, Felsődobsza árvízvédelmi beruházása volt az első közbeszerzés, amelyet a ma a leggazdagabb magyarok közt jegyzett Mészáros Lőrinc cége, a Mészáros és Mészáros Kft. elnyert: 2011 októberében a Colas Zrt. konzorciumi partnereként 486 milliós ajánlattal nyert. A legolcsóbb ajánlat 318 milliós volt, de úgy intézték a kiírást, hogy Mészáros és társa nyerjen – írja az Index a Mészáros-érdekeltségek első milliói után kutató cikkében.

 

A közbeszerzést eleve harmadszor írták ki a gátra, az első két tendert visszavonták. A harmadik kiírás már a fideszesként megválasztott új polgármester nevéhez fűződik. Összesen öt céget zártak ki a pályázók közül, mert a kiírásban az szerepel, hogy télen nem lehet munkálatokat végezni, ők viszont ebben az időszakban íróasztal mellett tervezési munkákat csináltak volna.

Annak a titka, hogy a a Mészáros és Mészáros drágább ajánlattal is nyerhetett, a sajátos értékelési rendszer volt: a közbeszerzésen az ár csak 44 százalékot számított, a jótállás és a vállalt kötbér mértéke 22-22-t, a kitűzöttnél korábbra vállalt teljesítési határidő 12 százalékot. Mészárosék a szerződésben: 

  • napi 3 százalék kötbért vállaltak a késedelemre, ami a háromszorosa a megszokott 1 százaléknak, és a hatszorosa az elvárt minimum 0,5 százaléknak. Ilyet a szakértő szerint csak az mer vállalni, aki biztos benne, hogy nem akarják rajta bevasalni;
  • a kiírásban szereplő 2012. augusztus 15-ei helyett augusztus 3-i határidővel, 276 napra vállalták a beruházást. Ebben nem is volt kockázat, mert a szerződéskötés után a határidőt 400-ra módosították, mert kiderült, hogy egy mobilgátat még 17 millióért venni kell;
  • az elvárt, minimum 60 hónapos, ötéves jótállással szemben 132 hónap, azaz tizenegy év jótállást vállaltak.

A fentiek összességében fontosabbak voltak az elbíráláskor, mint az ár. Felsődobsza önkormányzatától az Index hiába kérte ki a közgyűlési jegyzőkönyveket, azok kiadását különféle indokokkal halogatják. A 2010-ig hivatalban lévő polgármester azt mondta: dühös lett, amikor megtudta, hogy az ország másik felén lévő cég kapta a munkát, hiszen az ő környékükön is vannak vállalkozók. További részletek Mészárosék első közbeszerzéseiről itt olvashatók.