Dokumentumok kerültek ki Paks II-ről

MNO Belföld   2017. szeptember 13. , 16:11

Több mint 250 olyan szerződést tett közzé a Közérdekvédelmi Központ, amelyet az MVM Paks II. Zrt. kötött 2014 és 2016 vége között. A dokumentumok annak az adatkérésnek a nyomán váltak nyilvánossá, amelyet Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője, a Közérdekvédelmi Központ alapítója indított még 2014-ben. A szerződéseket csak hosszas egyezkedést követően, két és fél év elteltével adta ki a kormányzat, nem kereshető formában.

A több ezer oldalnyi dokumentumhalmaz részletes feltérképezéséhez hosszú időre van szükség, de az látszik, hogy az új atomerőművet építő társaság nem fukarkodik a népszerűsítésre szánt összegekkel. Ennek megfelelően jutott pénz arra, hogy különböző sajtótermékekben népszerűsítsék a beruházást.

Így jutottak megbízáshoz a Mediaworks kiadó vidéki lapjai, a Magyar Hírlap és az Echo TV, s a lapunk tulajdonosi körébe tartozó I.M.G. Inter Media Group Kft. is megbízáshoz jutott. A Századvég Politikai Iskola Alapítvány közvélemény-kutatási megbízást kapott a Paks II. Zrt.-től, s kötöttek szerződést irodabérlésre, takarításra, videokonferencia-rendszerek felszerelésére és sajtófigyelésre is.

A szerződések nagyobbik része szigorúan szakmai megállapodásnak tűnik, különféle kutatások készítésére, esettanulmányok elkészítésére. A Közérdekvédelmi Központ számításai szerint a szerződések összértéke nagyjából 21 milliárd forint.