Az ügyészség megszólalt OLAF-Elios-ügyben

index.hu   2018. február 12. , 16:59

Vajon melyik két név nem szerepel a közleményben?

Napra pontosan egy hónappal azután, hogy a Wall Street Journal nyomán a hazai lapok megírták, hogy az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) súlyos – mint utóbb kiderült, akár a szervezett bűnözés gyanúját is felvető – szabálytalanságokat tárt fel az Elios Zrt. által elnyert mintegy 40 millió eurónyi uniós közbeszerzései körül, végre megszólalt a Legfőbb Ügyészség (LÜ). Az az ügyészség, amelyik 2015-16-ban már vizsgálta az Orbán Viktor veje, Tiborcz István által hol tulajdonolt, hol vezetett cég ügyeit, ám bűncselekmény hiányában lezárta a nyomozást, és ezért most ismét komoly politikai bírálatokat kap.

Közleményében az ügyészség most az alábbiakat tartotta fontosnak hangsúlyozni:

  • Súlyosan sértő állítások jelentek meg az ügyészségről. (Az állítások szerint az ügyészség, amelyik az elmúlt két ciklusban finoman szólva nem túl nagy vehemenciával derítette fel a fideszes elit ügyeit, az Elios ügyében sem a kellő alapossággal járt el, miközben a sajtó évek óta cikkez az ügyről, most pedig az OLAF részletesen feltárta azt.)
  • Az OLAF csak vizsgálja az uniós pénzekkel összefüggő adminisztratív szabálytalanságokat, de nem állapít meg büntetőjogi tényállást, és bűnügyi bizonyítást sem végez.
  • Az OLAF ajánlással él a Legfőbb Ügyészség felé, "amennyiben bűncselekmény gyanúját vélelmezi, és nyomozás megindítását kéri".
    (A LÜ óvatosan feltételes módban fogalmaz, de az OLAF pontosan ezt, bűncselekményt vélelmezett most az Eilos, és korábban a 4-es metró ügyében is.)

  • A magyar ügyészség minden esetben elrendeli a nyomozást.

 A cikk folytatásáért kérjük kattintson az alábbi linkre!