Az OLAF szerint szabálytalanok voltak Tiborczék közbeszerzései

mno.hu   2018. január 12. , 11:29

A Wall Street Journal szerint már a magyar ügyészségnek is elküldték a jelentést.

Szabálytalanságokat tárt fel az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) az Elios Innovatív Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert, uniós forrásokat felhasználó közbeszerzésekkel kapcsolatban – írja a Wall Street Journal. Az OLAF közölte: a kétéves nyomozás során 35 projektet vizsgált meg, és nemcsak szabálytalanságokat tárt fel, de összeférhetetlenség is történhetett.

A cikk egyik szerzője Kőműves Anita, aki az Átlátszóra is írt összefoglalót a jelentésről. Ebben szerepel: az összeférhetetlenség arra vonatkozik a lap forrásai szerint, hogy Hamar Endrének, az Elios egykori tulajdonosának cége, a Sistrade részt vett egyes pályázatok előkészítésében az önkormányzatok részéről, miközben még az Eliosban is tulajdonos volt.

A Wall Street Journal azt írja, a jelentésben azt tanácsolják a magyar ügyészségnek, hogy tegyenek jogi lépéseket. A cikk szerint az Európai Bizottság egyelőre annyit közölt, megvizsgálja a jelentést, egyeztetni fog a magyar szervekkel, és csak azután hoz döntést a szükséges lépésekről.

Később a Hvg.hu közölte: a portálnak is megerősítette az OLAF, hogy komoly szabálytalanságokat tártak fel az ELIOS tenderei ügyében. Az OLAF a végső jelentést az Európai Bizottság illetékes szervének és a magyar főügyésznek, Polt Péternek fogja elküldeni gazdasági ajánlásaival együtt.


A cikk folytatásához kérjük kattintson az alábbi linkre!