Aláírásgyűjtés indulhat a nyugdíjemelésért

Napi.hu   2017. március 13. , 16:37

Európai polgári kezdeményezést szeretne indítani az Európai Nyugdíjasok és Idős Korúak Szövetségének (FERPA) Nőtagozata azért, hogy az unió országaiban a nők kapjanak komoly állami támogatást, amikor idős vagy beteg családtagjaikat gondozzák és ezt az időt is számítsák be a nyugdíjuk megállapításakor – idézi a Népszava, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) nyugdíjas választmányának elnökét.

Mayer Lajos elmondta: a FERPA a Nemzetközi Nőnapra kiadott kiáltványában legfőbb célként azt határozta meg, hogy fel kell számolni azt a nyugdíjhátrányt, amely a munkából kiesett évek miatt éri az idős asszonyokat - olvasható a lapban.

A nők nyugdíjának megemelése az egyik legfontosabb követelése az uniós nyugdíjas szervezetnek, mert adataik szerint az idős asszonyok nyugdíja mindössze 61 százaléka a férfiakénak. Ebből egyenesen következik - különösen a rosszabb gazdasági helyzetben lévő országokban - hogy a nők öreg korukban nagyon sokat nélkülöznek.

A nemzetközi szervezet, tagjai közt a SZEF nyugdíjas választmányával, azt szeretné elérni, hogy szülessen Brüsszelben egy olyan javaslat, amely a kérdés rendezésére kötelezné a tagállamokat. A kezdeményezést legalább hét EU-tagországában összesen 1 millió - Magyarországon 16 ezer - polgárnak kell támogatnia ahhoz, hogy a bizottság érdemben foglalkozzon az üggyel. Mayer Lajos szerint ennek összegyűjtése a nyugdíjas szervezetek körében nem is lenne nehéz, ha az uniós intézmények nem utasítják el az aláírásgyűjtés elindítását.