Akadozik a választási rendszer elérése

mno.hu   2018. január 12. , 05:44

Az NVI is elismerte, hogy nehézségekbe ütközött az új biztonsági informatikai alkalmazás országos főpróbája.

Bár némely települések a „Soros-terv” miatt aggódnak, úgy tűnik, jelenleg más is megnehezíti az önkormányzati dolgozók mindennapjait. Nevezetesen hogy kevesebb mint három hónappal az országgyűlési választás előtt több hibát is észleltek a lebonyolításhoz szükséges informatikai rendszerben – tudta meg a Magyar Nemzet. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője, Pálffy Ilona éppen csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be, felkészülten várják a választást, már többször is tartottak próbát, és fokozzák a biztonsági intézkedéseket. Ugyanakkor igyekezett kisebbíteni az informatikai háttértámogatás fontosságát; szerinte nem elengedhetetlen a választás eredményének megállapításához, hiszen ezt továbbra is papíralapon végzik a választási bizottságok. Utóbbi tény nem mellékes, ugyanis lapunk úgy tudja, a rendszer még nem működik tökéletesen.

A választáshoz szükséges alkalmazásokat az arra illetékes önkormányzati dolgozók immár csak egy közbeiktatott pluszfelületen, a választási kapun keresztül érhetik el. Utóbbit a Nemzeti Választási Iroda éppen a biztonság növelése céljából vezette be.

A választási kapu országos főpróbáját január 4-én tartották, ám mint lapunk megtudta, az ebben érintett önkormányzati dolgozók országszerte problémákat jeleztek. Voltak, akik már a választási kapun sem tudtak belépni, míg másoknak a felületről nyíló további választási alkalmazások elérhetőségével voltak gondjaik, ami miatt nem tudták elvégezni a kötelező próbafeladatokat. Arra, hogy a január 4-ei próba finoman szólva sem sikerült tökéletesen, maga a NVI is utalt – igaz, csak óvatosan. A hosszú órákon át tartó főpróba után ugyanis információink szerint olyan rendszerüzenet érkezett az önkormányzati munkatársakhoz, amelyben maga az NVI is említett „kezdeti nehézségeket”. Bár azt írták, biztosítottnak látszik a választási alkalmazásokba való belépés, de megjegyezték, „annak ellenére” van ez így, hogy az egyikkel kapcsolatban „ismét többen belépési problémát jeleznek”. Az üzenetből kiderült az is, hogy egy másik alkalmazás működése „jelenleg még néhány felhasználó esetében nem megfelelő, vizsgáljuk az okát”. Bár a főpróba óta eltelt egy hét, lapunk úgy tudja, hogy még csütörtökön is voltak, akiket hibaüzenet fogadott, amikor megkísérelt belépni a választási kapuba.

– Teljes csőd, a főpróba napján a kollégák órákig ültek a gép előtt, de nem tudtak belépni – erről beszélt lapunk megkeresésére a választási informatikai rendszer kapcsán Gémesi György, Gödöllő polgármestere, egyben a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. A politikus megerősítette: a probléma országos szintű. Elmondta, bár városuk jegyzője már igen sok választást bonyolított le, de tapasztalata szerint „ilyen még nem volt”. Kifejtette, ennyire rövid idővel a választások előtt már működni szokott a rendszer. Fölvetésünkre, hogy a probléma mennyire akadályozhatja a választások lebonyolítását, Gémesi György úgy reagált, ezt még nem tudni, de késésben van minden, a jegyzőknek szánt országos értekezlet időpontját is eltolták.


A cikk folytatásáért kérjük kattintson az alábbi linkre!