A pomázi Fidesz megbüntetett egy gyümölcsöt

Index   2017. szeptember 13. , 07:21

Annyira belebújt a politika a pomázi cseresznyébe, hogy a település fideszes vezetése úgy döntött: ha majd onnan kibújik, akkor beszélhetünk újra értéktári jelölésről. Addig nem. Fideszes őrület Pomázon, de nehogy azt higgyük, hogy ez az őrület csak fideszeseket fertőzött meg: többeknek is vörös lett a keze az átpolitizálódott cseresznyétől.

Hogy a hungarikum vagy a hungarikumtörvény mi, azt nem fogja ez a cikk most megfejteni. Elég abból annyi, hogy az utóbbi néhány évben olyan mértékben téptek be az országgyűlési képviselők és a szakosodott társ-hungarikumszakértőik, hogy a Piros Aranytól az Erős Pistáig mentünk le kutyába. Ez a cikk inkább azt mutatja meg, milyen, amikor egy személyes sértődés olyan erős, hogy a saját munkánk kiteljesedéséről is lemondunk, egy politikai sértődés pedig olyan erős, hogy még egy gyümölcsöt is képesek vagyunk megbüntetni. Az biztos, mindenki vigyázzon a hungarikumokkal és a helyi értékekkel, mert a józan eszünket veszthetjük, ha nem vesztettük el végleg ezzel a törvénnyel már amúgy is.

A hungarikumtörvény rendelkezése alapján települések, tájegységek és megyék értéktárakat hoznak létre, és hogy mi kerül az értéktárba, arról az értéktárbizottság dönt. A 3200 településből eddig kb. 800 csinált ilyet. Pomázon 2015-ben javasolta Hardi Péter, LMP-s önkormányzati képviselő, hogy csináljanak egyet. Megszavazták, meg is kapta a feladatot: bizonyítsa, hogy Pomázon is vannak értékek, mivel korábban már nekirugaszkodott egy képviselő, de azután, hogy a város egy felhívást tett közzé a honlapján, nem jöttek a javaslatok. Csak egy. A pomázi hosszú szárú cseresznye. Hardi 2015 nyarára végzett, személyes beszélgetések nyomán 9 beterjesztő 23 értéket javasolt. Így megalakult az értéktárbizottság.

A felállított bizottság a törvényi előírásoknak megfelelően végigvette a javaslatokat, és ahol hiányosságot találtak (aláírás, fotó stb.), azokat visszadobták. Mind a 23-at. Majd pár hónap után megírták az előterjesztő magánszemélyeknek, mikorra javítsák azt. Néhány érintettnek viszont nem szóltak. A tíz természeti értéket összeszedő pomázi Pásztor Lajos azt mondja, pont őt kihagyták, nem kapott értesítést, csak másoktól hallott erről. Személyesen ment be, hogy akkor mi a helyzet, mire először egy háromnapos, majd egy nyolcnapos határidőt kapott a javításra. Végül az egész hercehurca annyira elkeserítette, hogy kikötötte, az értéktárba mehetnek a dolgok, de az összeállított anyagát sehol nem jelentethetik meg az engedélye nélkül.

Merthogy az önkormányzat, ha már összejöttek ezek az értékek, úgy gondolta, adventre egy kiadványban jelentetné meg őket: a régi és az új pomáziaknak egyaránt, ismerjék meg a településük értékeit, ugyebár. És akkor elszabadult a pokol.