A Fidesz miskolci kihívója: az emberik igénylik a változást, ha nem jön, a térség halálra van ítélve

alfahir.hu   2018. március 12. , 21:06

2014-ben néhány szavazat döntött a baloldali, a fideszes és a jobbikos jelölt között Miskolcon. Az MSZP azóta megroppant, a Fidesz még Orbánt is bevetette a kampányban, de a Jobbik jelöltje tudja: illúziók helyett valódi változásra van szükség. Pakusza Zoltánnal, a legerősebb ellenzéki párt képviselőjelöltjével az Alfahír beszélgetett, aki a városban született, és ott is tanított 15 éven keresztül.

– 2014-ben nagyon szoros volt a verseny a körzetében, néhány szavazat különbség volt a baloldali Varga László, a fideszes Sebestyén László és ön között. A szavazatok megoszlásából akkor a baloldali összefogás jött ki a legjobban, a kireszavazzunk.hu adatai szerint azonban a baloldal mintha összeomlott volna, így egyedüli kihívója lehet a kormánypárti jelöltnek, Hubay Györgynek. Kulcsfontosságú azonban, belátják-e ezt a baloldali szavazók. Hogy látja, verhető a Fidesz?

– Egyértelműen verhető a Fidesz, hiszen ebben a körzetben már négy évvel ezelőtt sem tudtak nyerni, és mindössze fél százalékon múlt, hogy ez nem nekem, hanem a baloldali jelöltnek sikerült. Az tehát világos, hogy a kormánypárt legyőzhető, a baloldal összeomlásával pedig egyértelmű lett, hogy én vagyok az, akinek ez sikerülhet.

– A Fidesz is érzi, hogy ismét bukhatja a körzetet. Hubay Györgynek nemrég még Facebook-oldala sem volt, most viszont már ott is belevetette magát a kampányba. Nemrég almát osztogatott a nagycsaládosoknak és az időseknek. Helybéliként nyilván jobban látja: hogy zajlik a kampány a városban?

– Látszik, hogy Hubay beleerősített, bár a Fidesz már korábban is kezdte őt felépíteni a Salkaházi szociális program felelőseként és rendészeti bizottság vezetőjeként. Úgy látom, érzékelhették, hogy nem állnak túl jól, mert beindultak. Egyébként a napokban kampányfát is osztott valaki a Lyukóvölgyben a Máltai Szeretetszolgálat udvarán. Ebben az ügyben hivatalos adatkéréssel fordultam a Máltaihoz, hogy megtudjam, konkrétan ki volt az. Választ még nem kaptam, de megkérdeztem azt is, összefügg-e ez azzal, hogy Hubay György egy nappal korábban éppen ugyanott tartott fórumot. Ráadásul elindult egy független jelölt is, aki korábban szocialista volt. Úgy látom, a Fidesz fél és próbálja megosztani az ellenzéket.

– Március elején Orbán Viktor is a városba látogatott, ahol azt mondta, ha migránsbarát kormány alakul, Budapest és Miskolc lehet a legnagyobb veszélyben, ezért a Fideszre kell szavazni. Elkészült már az ön Soros-terve is?

– Szerintem most van migránsbarát kormány, hiszen ebbe az országba egyelőre csak a Fidesz telepített be migránsokat, ráadásul kötvényeseket is hozott. Azt gondolom, a Jobbik alakít majd kormányt, a párt pedig többször kinyilvánította már, hogy se szegény, se gazdag migráns nem fog az országba jönni. A Jobbiktól nincs félnivalója a miskolciaknak, ráadásul meg fogjuk indítani azt a rendteremtést is, amihez mind a Fidesz, mint a szocialisták részéről hiányzott az akarat.

– Ha már témánál vagyunk: a miniszterelnök a bevándorlókhoz hasonlította a helyi cigányságot is, ami nagy port kavart a médiában. Hubay György nemrég dózerolási tervet hirdetett a nyomortelepek felszámolására, a Fidesz pedig többször büszkélkedett el azzal, hogy rendet tett a városban. Milyenek a kormánypárt eredményei ezen a téren?

– Ez nem más, mint egy hatalmas színház. Lebontottak néhány romos épületet, de maga a polgármester is elismerte a közgyűlésben: nem tudják, hogy a rombolók, akik onnan kikerülnek, hová mennek. A peremkerületekben élők pontosan tudják, hiszen a város északi részén, a külterületeken, a zárt kertekben szinte korlátok nélkül adja ki a szintén fideszes vezetésű kormányhivatal a lakcímkártyákat számukra. Jellemző a megjelenésük Perecesen, a Diósgyőr környéki dombokon, a Bábonyi-bércen, a Tetemvár környékén vagy akár a Lyukóvölgyben. A Fidesz nem csinált mást, mint amit egyébként már csináltak néhányszor ebben a városban: romboló emberek lakhatatlanná tesznek egy-egy lakóterületet, a romokat a város pénzéből takarítják el, a rombolók pedig továbbra is a településen maradnak.

– Érzékeny a kérdés, mit lehet tenni?

– Mi azt mondjuk, egységes jogi környezetet kell létrehozni, hogy mindenkire ugyanazok a feltételek vonatkozzanak. Ma sokan a 2009-es EU-s jogszabály által előírt kötelezettségnek sem felelnek meg, ami kimondja: mindenkinek legalább szigetelt szennyvíztározója kell, hogy legyen vagy be kell, hogy legyen kötve a rendszerbe. Rengeteg helyen jellemző az áramlopás is. Mi komoly hatósági ellenérzőseket és szankciókat szorgalmazunk, hogy mindenki a törvényes rendnek megfelelően éljen. Ha valakinek ez nem tetszik, akkor elmehet, de az érintettek dönthetnek úgy is, hogy beállnak a sorba és maradnak a városban. Ez lesz a valódi integráció.

– Az Iránytű Intézet megkérdezte a választókerület lakóit arról is, mik a legnagyobb problémák a körzetben. A válaszok közt a munkanélküliség, az alacsony bérek, az alacsony szociális juttatások, a hosszú várakozási idő a betegellátásban és a koszos utak szerepeltek. A Fidesz gyakran büszkélkedik az eredményeivel, de mintha ezekről a témákról kevesebbet hallanánk a miskolci politikusaiktól.

– Hogyne. A Fidesz az egyik legnagyobb illuzionista az országban. Mindennel dicsekszik, de nincs mögötte valódi tartalom. Valóban ezek a fő problémák, magunk is tapasztaljuk. Az alacsony bérek miatt Miskolcról jelentős az elvándorlás. Ezt helyben többször próbáltuk orvosolni. Önkormányzati képviselőként kezdeményeztük, hogy Miskolc éljen a felterjesztési jogával, vagyis azzal, hogy törvényjavaslatot terjeszthet a parlament elé, és érje el, hogy az állami cégek ugyanazt a pénzt fizessék a miskolci, mint a győri dolgozónak, ha ugyanazt a munkakört látják el. Természetesen hosszú távú megoldást jelenthet a Jobbik béruniós kezdeményezése is, ami európai szinten igyekszik felzárkóztatni a béreket. Az utak állapota katasztrofális, ez a hóolvadás időszakában különösen látványos. A választókörzet egészségügyi infrastruktúrája is leépült, a diósgyőri kórház megszüntetésével olyan szúrást kapott, amit nehezen hever ki, ráadásul most még az orvosi rendelők felújításától is elvonta a pénzt a fideszes többségű közgyűlés 2017 novemberében. Hivatalos adatkéréssel fordultam a polgármesterhez, hogy megtudjam ennek az okát.

A teljes interjút az alábbi linken olvashatja!