A budai szuperkórház még csak terv, de céget már alapítanak rá

MNO Belföld   2018. március 12. , 12:30

Projektcég alakul a dél-budai új centrumkórház beruházásának lebonyolítására, az erről szóló előterjesztés hamarosan a kormány elé kerül – idézi az MTI Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárt, aki hétfőn tartott erről sajtótájékoztatót. Az államtitkár szerint az új kórház építése példaértékű, hiszen ilyen zöldmezős beruházás évtizedek óta nem történt az egészségügy területén.

Ónodi-Szűcs azt mondta: a kormány az elkövetkező 8-10 évben 700 milliárd forintot szán Budapest és Pest megye egészségügyi ellátásának újraszervezésére. Erre a forrásra azért van szükség, mert az előző uniós ciklusban egészségügyre elköltött 500 milliárd forintból a központi régió fejlesztése nem valósulhatott meg.

Bedros J. Róbert, a dél-budai centrumkórházért felelős miniszterelnöki megbízott azt mondta, a kórház építéséről szóló tervpályázatot ezekben a hetekben írják ki, a centrumkórház 4,5-5 év múlva nyithatja meg kapuit. A tervek szerint az új kórház 1,2 millió ember gyógyítását szolgálja majd, két helikopterleszállóval és saját mentőállomással. Az egészségügyi centrumhoz tartozni fog nővérszálló, és épül egy bölcsőde és óvoda a munkatársak gyerekeinek.

Simicskó István honvédelmi miniszter, újbudai kormánypárti képviselőjelölt ugyanakkor arról beszélt, hogy a XI. kerületi Dobogóra tervezett centrumkórház építése mérföldkő, ami jól mutatja, hogy a kormány fontos értékek mellett kötelezte el magát.